PREZENTIRAN IZVJEŠTAJ O RADU

Kordić: Na Uborak smo potrošili puno vremena i energije

28.04.2023. 08:17 / Izvor: Fena
MOSTAR

Izvješće o radu gradonačelnika Mostara za prošlu godinu prezentirano je na jučerašnjoj redovitoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara.

Izvješće o radu gradonačelnika Mostara za prošlu godinu prezentirano je na jučerašnjoj redovitoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara. Bilo je to teško napraviti, rekao je na konferenciji na novinare gradonačelnik Mostara Mario Kordić, jer je u tom razdoblju urađeno mnogo posla.

"Izvješće bi trajalo par sati da smo se dotakli svake teme. U tom kontekstu snimili smo kratki film kako bi to sve pokušali prikazati. Također, mogao bih puno nabrajati što sam htio, a nisam uradio. Velika žalost mi je da nisam mogao prezentirati rješenje deponije Uborak koja mi je od početka veliki problem", otkrio je on.

Gradonačelnik napominje kako su na tom pitanju u zadnje dvije godine puno radili i utrošili puno energije, ali rezultati, prema njegovom mišljenju, nisu zadovoljavajući.

"Gubimo dragocjeno vrijeme. Pokušavamo nešto raditi, shodno dozvolama koje imamo, kako bi barem dijelom to sanirali. Međutim, bez okolišne dozvole i opstrukcije Udruge 'Jer nas se tiče' ne možemo početi ozbiljan posao. Blokirano je sve skupa zbog dozvole, odnosno zbog žalbe ili tužbe koju je podnijela ta udruga. U sklopu Plana prilagođavanja kojeg smo imali prije dvije godine mogli smo ga početi raditi. Sad bi bili dvije godine dalje i imali bismo još tri godine i bili bismo kraju", smatra Kordić.

Dodaje kako je u tom Planu kazeta od 0.6 hektara bila predviđena kao privremeno odlagalište.

"Deponijska polja gore su napunjena 2019. godine. Da bi ušli u sanacijski plan morate negdje sa smećem. U Planu prilagodbe jasno je određeno da se otvara jedna mala deponijska ploha, nova jer su stare zapunjene, i ta se ploha koristi sljedećih pet godina do zatvaranja tog lokaliteta", pojasnio je on.

Dalje je podvukao kako plan zatvaranja, sanacije ili prilagodbe ne pravi gradska administracija, nego stručne firme.

"U tom planu je jasno definirano što se radi u tih pet godina. Nažalost, udruženje smatra da se to može napraviti u tri godine što su opovrgnuli stručnjaci. A oni svaki put ulažu žalbu. Sami sebi trošimo vrijeme s vrlo nejasnim ishodom ove cijele priče", istaknuo je.

Gradonačelnik je još rekao kako trenutno pokušavaju na starim deponijskim poljima napraviti dodatni prostor.

"Struka je procijenila da bi takvim pristupom mogli dobiti dodatni prostor za tih pet godina tako da otvaranje novih deponijskih polja nije prioritet. Hoćemo li uspjeti proći bez novog deponijskog polja ovisi koliko ćemo uspjet stara deponijska polja preraditi", nadodao je.

Zračna luka – pozitivan primjer vraćanja na tržište

S obzirom na to da od idućeg tjedna kreću letovi na relaciji Mostar-Zagreb-Mostar, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo da su, nakon dvije godine rješavanja tehničkih problema, uspjeli doći do ugovora s respektabilnom kompanijom.

"Pozdravljam i Hifa Oil grupu kao partnera u dobavljaču goriva s čime smo imali problem zadnjih godina. Letovi u Zagreb su osmišljeni da Mostar ima maksimalan broj konekcija s drugim destinacijama u Europi. Turizam i aerodrom su povezani s Međugorjem i oni su skloniji uzimanjem charter letova. Mi ove godine imamo ozbiljan broj najavljenih charter letova. Važno mi je da građane osvijestimo da letovi postoje, a ljudi će ih koristiti iz svojih razloga, poslovno, turistički itd.", naglasio je Kordić.

Na kraju je izrazio važnost da u Zračnoj luci Mostar postoji barem jedna redovita linija jer to daje, kako je naveo, veće mogućnosti u pregovorima s drugim kompanijama.

"Mostarska Zračna luka već se spominje u medijima koji se bave tom problematikom kao pozitivan primjer vraćanja na tržište", zaključio je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Važne odluke

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić kazao je kako je nekoliko važnih odluka doneseno na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara, kao što je Izmjena Regulacijskog plana Zgoni II.

"Također, donijeli smo Odluku o pristupanju izradi parcelnog plana "KRIŽ" Gradsko područje Jugoistok te Odluku o pristupanju izradi Izmjena i dopuna  Regulacijskog plana "Sjeverni logor". U tijeku je izvješće gradonačelnika za prošlu godinu. Zadovoljan sam dosadašnjim radom Gradskog vijeća", rekao je Marić.

Komentirajući Izmjenu Regulacijskog plana Zgoni II gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako je to bio zahtjevan posao jer je na tom području bio rudnik, ali jednako važan posao jer su za to područje najavljene vrlo ozbiljne investicije.

"Htjeli smo to napraviti 'školski', odnosno napraviti ispitivanje i stabilnost tla. Drago mi je da je danas usvojeno, a sada možemo dalje ozbiljno, odnosno otvoriti investicije i krenuti u izgradnju na tom području. To je naselje u centru grada koje još ima makadamske ceste pa ćemo krenuti u rješavanje i tog problema", istaknuo je gradonačelnik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti