Nezaobilazne teme

Poslovanje u skladu s ESG krijerijima: Znate li šta spada u "S" ili društvene kriterije"

28.04.2023. 15:28 / Izvor: Akta.ba
IZVJEŠTAJ

Pored ekonomskih pokazatelja, koji su svim poslovnim analitičarima na dnevnom redu, nefinansijski pokazatelji poslovanja često nisu prioritet.

Pored ekonomskih pokazatelja, koji su svim poslovnim analitičarima na dnevnom redu, nefinansijski pokazatelji poslovanja često nisu prioritet.

Razlozi za to su različiti, ali najčešći je nedostatak vizije, da usmjeravanje privrednog poslovanja ka održivosti nije "trošak" nego je investiticija, navode iz firme TANA 21 koja je bavi integrisanjem standarda iz oblasti ljudskih prava u poslovne prakse u Bosni i Hercegovini

Podsjećanja radi ESG se odnosi na E-okolišne; S-društvene i G-upravljačke faktore. 

Naime, analize već pokazuju u odnosu na okolišne faktore, da se korištenjem energije iz obnovljivih izvora uz korištenje mjera za osiguravanje energetske efikasnosti, smanjuju operativni troškovi, čime se povećava profitna marža. Također, smanjenje štampanja (prelazak na elektronsko pohranjivanje) i nepotrebnih putovanja (online sastanci su često sasvim dovoljni), utiče na smanjenje troškova. 

"U "S" ili društvene kriterije, koji su povezani s uticajem privrednog poslovanja na društvo i ljudska prava, ubrajamo uslove poput: dobrog odnosa prema zaposlenicima i adekvatne plate, uslove kojima se poštuju zdravlje i sigurnost na radu, mogućnost za dobar balans privatnog života i radnih obaveza, te šanse za daljnje obrazovanje i napredovanje u karijeri. Ovi faktori doprinose lakšem zapošljavanju novih talenata i zadržavanju postojećih. U doba nestašice kvalifikovanih kadrova, ovi faktori mogu biti presudni za širenje poslovanja", pojašnjeno je.

Upravljački faktori poput poslovanja kompanija usklađenih s domaćim pozitivnim propisima, procjenama rizika u odnosu na poštivanje ljudskih prava, postojanjem antikoruptivnih procedura i transparentnost u radu često se uzimaju u obzir prilikom dubinske analize kompanija.

Iz ove firme napominju da se poštivanje dobrih poslovnih običaja i propisa u privredi očekuje, ali s razvojem svijesti i regulative u Evropi (i globalno) očekuje se isticanje posvećenosti održivosti, strategije za implementaciju standarda, identificiranje rizika, usvajanje mehanizama za sprečavanje i/ili djelovanje usljed kršenja ljudskih prava u poslovanju, te izvještavanje o nefinansijskim faktorima.

"Ne postoji jedan certifikat ili jedno rješenje, koje odgovara svim privrednim subjektima, jer je svako privredno društvo drugačije. Svako privredno društvo posluje na svoj način u okruženju i djeluje unutar određenih lanaca nabavke, te kao takvo, privredna društva trebaju imati svoja strateška opredjeljenja i prioritete u odnosu na pitanja održivosti i društveno odgovornog poslovanja", ističu.  

U TANA 21 rade na unapređenju poslovanja privrednih društava s ciljem postizanja društveno odgovornog i održivog poslovanja. Njihove ključne aktivnosti su vezane za integraciju standarda iz oblasti ljudskih prava u privredno poslovanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti