INTERA KONFERENCIJA

Web3 i blockchain u BiH: Nova i sigurnija generacija interneta

10.05.2023. 14:02 / Izvor: Akta.ba
INTERA KONFERENCIJA

Mogućnosti primjene i stupanj razvoja Web3 i blockchain tehnologija, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji i svijetu, neke su od tema ovogodišnje naučno/znanstveno-stručne konferencije.

Mogućnosti primjene i stupanj razvoja Web3 i blockchain tehnologija, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji i svijetu, neke su od tema ovogodišnje naučno/znanstveno-stručne konferencije koja je u srijedu, 10.5.2023. godine započela u Mostaru. Konferenciju zajednički organiziraju INTERA Tehnološki Park i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti.

"INTERA Tehnološki Park i Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti već drugu godinu zaredom surađuju na inovativnim projektima, odnosno približavanju znanosti i tehnologija koje su trenutno aktualne. Istaknuo bih kako smo prošle godine organizirali konferenciju o primjeni umjetne inteligencije u BiH gdje smo skoro pa proročanski najavili boom umjetne inteligencije čemu upravo danas i svjedočimo. Nadam se da će se ista takva stvar dogoditi u Web3 i blokchain tehnologiji. Osobno smatram da su ove tehnologije jako značajne za budućnost digitalizacije i digitalnog svijeta i općenito za sigurnost podataka i one se često dovode u pogrešnu konotaciju zbog kripto valuta i ostalih tehnologija, ali njihova primjena, pogotovo za regulatore i državu, jako je važna i vidjet će se sve više u budućnosti jer nude potpunu transparentnost i decentraliziranost u korištenju podataka. Povećava se zanimanje mladih za ove teme, u regiji Zapadnog Balkana, gdje je i Hrvatska, događaju se sve više ovakve konferencije, a ova je samo prva u nizu koja će se dogoditi u Mostaru, Splitu pa Beogradu, i sve su to konferencije na sličnu temu. Neke se više fokusiraju na blokchain tehnologije u financijama, dok se druge, kao ova naša, fokusiraju na opću primjenu blokchain i perspektive u razvoju Web3 kao novog interneta koji je baziran na blokchain tehnologiji", na početku se obratio medijima Vedran Šimunović, izvršni direktor INTERA Tehnološkog Parka.

"Drago nam je da je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti bilo u prilici omogućiti da se ova važna tema Web3 i Blockchain obradi na ovaj način u Bosni i Hercegovini. Riječ je o globalnim trendovima u nauci i istraživanju – tehnologiji budućnosti koja je u razvoju. Ova konferencija je upriličena nakon prošlogodišnje konferencije o umjetnoj inteligenciji koju je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke također organizovalo u saradnji s INTERA Tehnološkim Parkom. Web3 i Blockchain su teme koje su trenutno među najznačajnijim u svijetu nauke i inovacija i jako nam je drago što su bosanskohercegovački naučnici i istraživači na ovaj način dio globalnog razgovora o internetu budućnosti i razvoju i primjeni blockchain tehnologije", medijima je rekao dr. sc. Goran Karanović, stručni suradnik za naučno-istraživačku infrastrukturu i naučni kadar.

Svjedoci smo jedne od najvećih transformacija bogatstva u ljudskoj povijesti, iz papirne analogne imovine u digitalnu. Blockchain predstavlja decentralizirani sustav osiguran kriptografijom koji se koristi za pohranu i prijenos podataka čime podatke čini privatnima, trajnima i provjerljivima, a Web3 predstavlja noviju i sigurniju generaciju interneta koja počiva na konceptu decentralizacije i blockchain tehnologije.

Konferencija je započela uvodnim obraćanjima predstavnika Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti i INTERA Tehnološkog Parka.

Na početku konferencije prisutne je pozdravio i Vedran Šimunović koji je istaknuo značaj tematike konferencije za Bosnu i Hercegovinu, ali i cijelu regiju.

Govornici će se dotaknuti važnosti i uloge Telekom 4.0 operatera u Web3 okruženju, blockchain tehnologije u industriji 4.0, interoperabilnosti blockchaina, potencijala ovih tehnologija za financijski sektor, uloge generacije Z u korištenju ovih tehnologija, ali i primjene u digitalizaciji imovine, zaštiti osobnih podataka, zaštiti intelektualnog vlasništva, rješavanju problema lažnih diploma, transformaciji funkcije države, zelenoj ekonomiji i poreznom sustavu.

Bogat program konferencije obilježit će i praktični primjeri iz regije iz kojih će svi prisutni moći dodatno naučiti i u kojima će se moći pronaći dodatna inspiracija za korištenje ovih tehnologija. Dobre primjere na ovu temu predstavit će govornici, redom, Tomislav Plesec, projekt menadžer EDIH JURK i poduzetničkog inkubatora PISMO, Nermin Hadžić, CEO poduzeća Ankora Software, te Lukas Navickas and Vaidotas Norkus, suosnivači poduzeća RosyWhale.

"Na konferenciju sam se prijavio da prezentiram svoj rad o ulozi telekom operatora u Web3 okruženju. Meni je jako drago da je pokrenuta priča o Web3 okruženju u BiH jer je to ono što nam nedostaje. Digitalizacija u našoj zemlji je na jako niskoj razini i ja vjerujem da je ovo pravi način da se ta priča pokrene i da krenemo s mrtve točke. 2017. godine analizirano je 40. država u Europi i mi smo bili na zadnjem mjestu, tako da je vrijeme da se pokrenemo i donesemo digitalnu strategiju na državnoj razini. Telekom operateri mogu u tome jako puno doprinijeti, ali nije samo do njih, tu se moraju uključiti sva sveučilišta i tvrtke koje tu imaju svoj interes. U prezentaciji sam naglasio i neophodnost uvođenja viza za digitalne nomade. Mi tu priču ispred sekcije inženjera elektronike, automatike i telekomunikacija u okviru Inženjerske komore vrtimo već od 2020. godine, a do sada se nije ništa učinilo. Moja poruka je da se mora donijeti žurno digitalna strategija i što žurnije uvođenje viza za digitalne nomade. Hrvatska, Portugal, Italija, Crna Gora… i još dosta zemalja imaju vize za digitalne nomade i mi tu moramo naći šansu", izjavio je Igor Jurčić, jedan od govornika konferencije.

Cilj konferencije je osvrnuti se na trenutno stanje u Bosni i Hercegovini i regiji, ali i sudionicima približiti znanstveni pristup distribuciji i korištenju podataka općenito. Iako primjena Web3 i blockchain tehnologija u svijetu ima dalekosežne rezultate, u Bosni i Hercegovini je ovo još uvijek relativno nepoznata tema o kojoj se i dalje rijetko priča. Upravo zato ova naučno/znanstveno stručna konferencija ima za cilj osvrnuti se na trenutno stanje primjene ovih tehnologija, kao i na znanstveni pristup distribuciji i korištenju podataka općenito.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti