Budžet likvidan

Ovo je jedna od najmanje zaduženih lokalnih zajednica u RS-u

11.05.2023. 14:20 / Izvor: Akta.ba
Teslić

U procentualnom odnosu ukupna zaduženost ove opštine iznosi oko 10%.

U procentualnom odnosu ukupna zaduženost opštine Teslić iznosi oko 10%, što uz zakonsku granicu od 18% čini opštinu Teslić među najmanje zaduženim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

Procenat zaduženosti je osnovni kriterijum Ministarstva finansija Republike Srpske za određivanje da li je određena lokalna zajednica prezadužena, a imajući u vidu da su pojedini mediji danas tendenciozno izdvojili Teslić kao najzaduženiju opštinu Republike Srpske – jasno je da taj podatak nije tačan – upravo prema kriterijumima Vlade Republike Srpske.

Teslić je u tim tekstovima kao jedinica lokalne samouprave nominalno, a ne procentualno upoređen sa opštinama koje su dva, tri, četiri i više puta manje od Teslića, a samim tim su po kriterijumima Vlade Republike Srpske daleko više zadužene, dok su istovremeno iz poređenja izostavljeni gradovi kao jedinice lokalne samouprave, koji su dramatično više zaduženi, a među kojima ima i gradova koji su nedavno proglašeni i koji su manji od Teslića.

Ukupno nominalno zaduženje Opštine Teslić prije 10 godina sa datumom 31.12.2012. godine iznosilo je 9.199.849 KM, dok sa krajem 2022. godine prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH iznosi 8.858.635 KM ili nekoliko stotina hiljada KM manje nominalno, ne uzimajući u obzir inflaciju i gubitak vrijednosti novca u desetogodišnjem periodu.

Prema javno dostupnim podacima, u proteklom periodu realizovani su i realizuju se brojni razvojni infrastrukturni projekti od životnog značaja za stanovnike opštine Teslić poput izgradnje vodovodne mreže za nekoliko hiljada domaćinstava čečavskog kraja, Vlajića i Ljeljuga, izgradnje nove filter stanice za pitku vodu, zamjene glavnog transportnog vodovodnog voda, izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda, izgradnja putne infrastrukture u gradskom i seoskom području opštine, kružnih tokova, novog gradskog mosta i brojni drugi ukupne vrijednosti nekoliko desetina miliona KM.

Svi navedeni projekti finansirani su prvenstveno iz budžeta opštine Teslić, donacijama međunarodnih organizacija, ali i kreditnim sredstvima koja su isključivo ulagana u navedene projekte od životnog značaja za stanovnike opštine Teslić, a ne u potrošnju, kao što je trend na nivou Republike Srpske.

Važno je naglasiti da je samo u prošloj godini za neke od navedenih projekata od međunarodnih donatora obezbjeđeno preko 8 miliona KM bespovratnih sredstava ili gotovo u visini ukupnog duga opštine Teslić.

Takođe, niti jedna od javnih ustanova na području opštine Teslić nije zadužena kod komercijalnih banaka, dok se u istom dokumentu Ministarstva finansija i trezora BiH mogu naći podaci o milionskim dugovima javnih ustanova i preduzeća drugih gradova i opština. Opština Teslić redovno izmiruje sve svoje obaveze i budžet je likvidan.

Dakle, po svim parametrima, Teslić ne samo da nije prezadužena lokalna zajednica, već po tom pitanju i odgovornom odnosu prema javnim sredstvima može biti primjer drugim opštinama i gradovima. Suština objavljivanja netačnih podataka i ocrnjivanja Teslića je u potrebi da se skrene pažnja javnosti sa činjenice da Republika Srpska sa 6 milijardi KM ukupnog duga od kojeg samo ove godine dospijeva milijardu i 100 miliona KM, dok sav priliv PDV-a ide na otplatu kredita, uz istovremenu kupovinu skupocjenih automobila, helikoptera i drugog luksuza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti