Nepovoljne vremenske prilike

Nastavak proljećne sjetve nije moguć ni za 15 dana

17.05.2023. 14:11 / Izvor: RTRS
Poljoprivreda

Nastavak proljećne sjetve na području prijedorske regije nije moguć ni za 15 dana zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Nastavak proljećne sjetve na području prijedorske regije nije moguć ni za 15 dana zbog nepovoljnih vremenskih prilika, rekao je stručni saradnik u kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu Duško Komnenović.

Komnenović je rekao da je proljećna sjetva, zbog nepovoljnih vremenskih prilika na području ove regije, završena na oko 60 odsto planiranih površina.

"Situacija je različita od opštine do opštine. Najmanje je zasijano u Prijedoru, manje od 50 odsto planiranih površina", dodao je Komnenović.

Ove godine planirana je sjetva kukuruza na 15.000 hektara, soje na 700 hektara, a u jesenjoj sjetvi zasijano je 6.300 hektara strnih žita.

Kada su u pitanju strna žita, Komnenović je rekao da će nakon prestanka padavina biti povećana mogućnost pojave biljnih bolesti i da će ovaj problem posebno biti izražen na parcelama gdje je gušći sklop.

Poljoprivrednicima je poručio da ne treba da odustanu od sjetve i da, čim bude moguće, prokanale parcele gdje se zadržava voda.

"Imaju na raspolaganju hibride kukuruza nižih grupa FAO zrenja 300 i 400, te soje nula grupe. Ovi hibridi daju nešto manji prinos, ali to se mora prihvatiti. Naša kancelarija im stoji na raspolaganju za sve konsutacije i pomoć oko izbora", rekao je Komnenović za Srnu.

On je izrazio nadu da će se usjevi kukuruza oporaviti nakon povlačenja vode, osim ako bujice nisu odnijele sjetveni sloj.

"Problem će biti i sa korovima s obzirom na to da proizvođači, uglavnom, nisu stigli obaviti tretmane protiv korova", objasnio je Komnenović.

Naveo je da probleme imaju i povrtari jer padavine i niske temperature dovode u pitanje ovu proizvodnju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti