HITNA SJEDNICA VLADE FBIH

Odobreno 500.000 KM interventne pomoći za četiri grada i općine u USK

18.05.2023. 07:35 / Izvor: Akta.ba
poplave

Od ovog iznosa po 150.000 KM odobreno je za Bihać, Bosansku Krupu i Sanki Most, te 50.000 KM za Ključ.

Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj prvoj hitnoj sjednici održanoj u Sarajevu, prihvatila je informaciju Federalne uprave civilne zaštite o situaciji u poplavljenim područjima u Federaciji BiH.

S tim u vezi Vlada je donijela zaključak kojim je zadužila Federalnu upravu civilne zaštite i Federalni štab civilne zaštite da na zahtjev kantonalnih štabova civilne zaštite angažiraju federalne specijalizirane jedinice civilne zaštite za spašavanje na vodi, te da sve raspoložive ljudske i materijalno-tehničke resurse stave na raspolaganje, radi pružanja pomoći na ugroženom području, kao i da o tome izvijeste Federalnu vladu. 

Vlada je donijela odluku o izdvajanju interventnih sredstava od ukupno 500.000 KM iz tekuće rezerve Budžeta Federacije BiH, kao interventnu mjeru pomoći za četiri grada i općine u Unsko-sanskom kantonu. Od ovog iznosa po 150.000 KM odobreno je za Bihać, Bosansku Krupu i Sanki Most, te 50.000 KM za Ključ. Ova sredstva odobrena su putem FUCZ-a.

Kako je istaknuto, Vlada će nakon povlačenja vode razmotriti stanje na ugroženim područjima i u skladu sa procijenjenim štetama intervenirati u pravcu daljnje pomoći poplavljenim područjima u Federaciji BiH.  Također, Vlada se upoznala sa informacijom o zahtjevima za izdvajanje finansijske pomoći područjima pogođenim poplavama, koji su uputili Grad Bosanska Krupa, Općina Sanski Most, Općina Ključ i Grad Bihać. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti