Rasla prosječna plata

Čavalić: Od decembra do danas mi smo drugi u svijetu po brzini rasta plate

18.05.2023. 10:54 / Izvor: N1
Čavalić

Zastupnik u ZD Parlamenta Federacije Admir Čavalić iz Stranke za BiH pozvao je vlasti u Sarajevu da povuku Nacrt zakona o lažnim vijestima.

Zastupnik u ZD Parlamenta Federacije Admir Čavalić iz Stranke za BiH pozvao je vlasti u Sarajevu da povuku Nacrt zakona o lažnim vijestima.

"Ponosan sam na ovu državu što smo od Dejtona do danas sačuvali slobodu govora. Problem kod definisanja slobode govora je kod autocenzure. Ljudi koji se boje nekoga sami sebe cenzurišu. Moramo napraviti konsenzus šta su lažne vijesti, danas nešto što se može smatrati lažnom viješću, sutra može postati tačna", kazao je Čavalić.

Čavalić je govorio i o ekonomiji unutar FBiH.

"Novalić je stabilizirao finansijski/ fiskalni sistem, ali to su samo prve četiri godine. Slično kao kod Erdogana, prve četiri godine odlične, druge četiri katastrofa, inflacija i ostalo".

Šta očekujete od Nikšića?

"Ekonomski posmatrano, ako bude dobro EU, bit će dobro FBiH".

Nikšić vs. Novalić rasprave u javnom prostoru? Ko govori istinu?

"Mislim da je bliže istini ovo drugo, ovo što govori gospodin Novalić. Možda je gospodin Nikšić mislio na minimalnu penziju. Rasla je prosječna plata. Od decembra do danas mi smo drugi u svijetu po brzini rasta plate. Srbija je prva. Baza je loša i niska. Baza je slaba. Naše plate su nikakve, prosjek je 1.200 KM, baza je niska kada govorimo o evropskim okvirima. Mislim da se koriste pogrešni parametri, istina je da je gospodin Novalić stabilizirao ekonomske parametre, ali nije omogućio rast plata, značajniji. Mogle su više rasti. Ja bih Novalića kategorizirao kao stabilizatora, a ne reformatora. Šta će Nikšić ponuditi, vidjet ćemo".

"MMF je predložio da se smanje plate u javnom sektoru. Mislim da je to dobro. Moj prvi prijedlog je ukidanje bijelog hljeba", kazao je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti