Ministarstvo zdravstva

Zbog poteškoća na KCUS-u zakazani MR pregledi omogućeni u drugim ustanovama

19.05.2023. 08:46 / Izvor: Akta.ba
kcus

Neizvršene preglede građani mogu obaviti u bilo kojoj privatnoj ili javnoj zdravstvenoj ustanovi, uz refundaciju troškova putem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Zbog nefunkcionisanja MR aparata (aparat za magnetnu rezonancu) na KCUS-u, iz Ministarstva zdravstva navode da zakazane, a neizvršene preglede građani mogu obaviti u bilo kojoj privatnoj ili javnoj zdravstvenoj ustanovi, uz refundaciju troškova putem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

- Poštovane građanke i građani, obraćamo vam se u vezi nedavnih događaja koji su se odnosili na privremeni prekid rada aparata za magnetnu rezonancu (MR) na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je pažljivo proučilo situaciju i želi vam pružiti potrebne informacije i smjernice.

U prethodna dva dana, primili smo znatan broj poziva građana koji su nas obavijestili o nedostupnosti aparata za MR na KCUS-u, kao i o vraćanju zakazanih pacijenata sa svojih termina. Nakon naše intervencije, primili smo dopis od menadžmenta KCUS-a u kojem se navodi da je navedeni aparat danas ponovno u funkciji, te da je prethodno bilo riječ o redovnom servisiranju. Odmah smo javnosti proslijedili ovu informaciju.

Međutim, nakon objave navedenog dopisa, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je i dalje primilo pritužbe građana koji tvrde da i dalje nisu u mogućnosti obaviti svoje preglede na MR aparatu - ističu u Ministarstva zdravstva KS.

U svjetlu tih događaja, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić obavještava građane koji su bili zakazani za MR pregled na KCUS-u, a nisu ga mogli obaviti zbog privremenog zastoja u radu aparata, da imaju mogućnost odlaska u bilo koju privatnu ili javnu registriranu zdravstvenu ustanovu radi obavljanja potrebnog pregleda.

- Ministarstvo zdravstva KS naglašava da će troškovi obavljenih pregleda biti refundirani od  Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo - navodi se na kraju obavještenja iz tog resornog ministarstva.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti