Razgovor u Londonu

Konaković i Doherty o aktuelnoj situaciji u BiH i euroatlantskom putu

14.06.2023. 07:55 / Izvor: Akta.ba
konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je jučer u Londonu sa državnim ministrom za Europu u Uredu za vanjske poslove

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je jučer u Londonu sa državnim ministrom za Europu u Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Leom Dohertyjem.

Na početku sastanka Konaković je izrazio zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva.

Posebice je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj potpori UK reformskim i integracijskim procesima u Bosni i Hercegovini, kao i osobnom doprinosu Dohertyja, koji je bio prvi dužnosnik koji je posjetio Ministarstvo vanjskih poslova nakon što je Konaković preuzeo dužnost.

Izvijestio je sugovornika o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u proteklom razdoblju, s naglaskom na rad i aktivnosti Vijeća ministara.

Izrazio je zadovoljstvo postignutim napretkom na državnoj razini s obzirom da je Vijeće ministara BiH u protekla četiri mjeseca usvojilo niz odluka, nacrta, strateških dokumenata i inicijativa s ciljem ubrzanja procesa ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK, kao preduvjeta za otvaranje pregovora o pristupanju EU.

Osvrnuo se i na sastanak Vijeća za vanjske poslove EU (FAC) u Briselu, održanog krajem maja u Briselu, na kojem su ministri vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana i ministri vanjskih poslova EU razgovarali o suradnji u području vanjske i sigurnosne politike.

Tokom susreta je bilo riječi o bilateralnim odnosima BiH i UK, ekonomskoj suradnji, ugovornim odnosima i putu BiH u NATO.

Kada je riječ o suradnji u oblasti odbrane, izraženo je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima s obzirom na to da Velika Britanija godišnje izdvaja značajna sredstva za projekte u Bosni i Hercegovini i školovanje naših oficira na britanskim vojnim akademijama te pruža potporu Misiji EUFOR Althea, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti