duplo više nego prošle godine

Proizvođačima pšenice obećana podrška od 15 miliona KM

15.06.2023. 10:49 / Izvor: SRNA
poljoprivreda

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da će resorno ministarstvo proizvođače pšenice ove godine podržati sa oko 15 miliona KM, te da je to duplo više nego prošle godine.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da će resorno ministarstvo proizvođače pšenice ove godine podržati sa oko 15 miliona KM, te da je to duplo više nego prošle godine.

Minić je pojasnio da je riječ o 12 miliona KM podrške za sjetvu pšenice, te oko tri miliona KM za regresirano dizel gorivo, odnosno 0,75 KM po litri.

"Riječ je o finansijskoj inekciji za naše proizvođače pšenice, prije nego što budemo znali tačnu cijenu pšenice i stanje na tržištu", rekao je Minić novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa predstavnicima sektora ratarstva i mlinsko-pekarske industrije.

On je naveo da je na sastanku doneseno nekoliko zaključka, kao što je da se ponovo održi sastanak neposredno pred početak žetve, kada će biti više informacioja o tome koliki prinos pšenice se očekuje, zatim da se jedan dio merkantilne pšenice otkupi za stočnu ishranu.

Minić je istakao da jedino partnerski odnos Vlade, proizvođača i prerađivača može omogućiti da poljoprivredna proizvodnja ove godine čak i u izazovnim vremenima bude održiva.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je da je ova godina, s obzirom na agroklimatske uslove, veoma nepovoljna za poljoprivrednu proizvodnju, ali da je rano prognozirati generalne prinose.

"Imamo regione gdje je stanje usjeva veoma loše, ali i gdje su usjevi u solidnom stanju, naročito gdje su primijenjene pune agrotehničke mjere", rekao je Marinković.

On je napomenuo da je ove godine sjetva bila skupa, s obzirom na cijenu goriva i đubriva, te da su to razlozi zbog kojih je cijena pšenice trenutno neizvjesna.

Predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić rekao je da ova godina nije povoljna za poljoprivredne proizvođače jer ih nakon skupe sjetve čeka teška žetva, te izrazio zadovoljstvo jer je resorno ministarstvo obećalo podršku.

"Jedina dobra stvar je što je ministar obećao da će nam prije žetve pšenice isplatiti 500 KM po hektru. Međutim, neophodno je da se konačno na nivou BiH zaštiti domaća proizvodnja jer se o tome priča, ali niko ne preduzima konkretne mjere", rekao je Bakajlić.

Kada je riječ o cijeni pšenice, on je rekao da je kalkulacija da iznosi 3.000 KM po hektaru, ali da se ne može tačno odrediti dok kombajn ne uđe u njive i procijeni koliki će biti prinos.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti