POČELA PROVEDVA

Predstavljen projekat "Pravo i mediji - Zajedno u zaštiti slobode izražavanja" (VIDEO)

17.06.2023. 09:14 / Izvor: Fena
vijeće za štampu

Vijeće za štampu i online mediji u Bosni i Hercegovini, uoči današnje sjednice njegovog tijela, Žalbene komisije, predstavilo je projekat "Pravo i mediji - Zajedno u zaštiti slobode izražavanja".

Vijeće za štampu i online mediji u Bosni i Hercegovini, uoči današnje sjednice njegovog tijela, Žalbene komisije, predstavilo je projekat "Pravo i mediji - Zajedno u zaštiti slobode izražavanja", koji finansira UNESCO/Globalni fond za podršku medijima (Global Media Defence Fund).

Projekt-koordinatorica u Vijeću Maida Bahto Kestendžić izjavila je za Fenu da je provedba tog pojekta počela ove godine.

"Projekat ima dva cilja, prije svega da budu ojačani kapaciteti medija odnosno urednika i novinara kad je riječ o poznavanju mehanizma samoregulacije, odnosno zaštita novinara kroz objavu demanta, reagiranja ili ispravkom u slučajevima kad zaprime žalbu na neprofesionalno izvještavanje. S druge strane, cilj je svakako kroz intenzivni rad s advokatima koji su primarno okrenuti odbrani medija u slučajevima tužbi za naknadu štete zbog klevete, kako bi analizirali svoju praksu s kojom su se susretali ovih godina i kako bismo utvrdili jedan primjer sudske prakse koji bi bio pogodan za pokretanje predstavke odnosno postupka pred Evropskim sudom za ljudska prava i u konačnici, taj postupak bi predstavljao parnicu od strateškog značaja kako bismo ukazali na neophodnost pridržavanja standarda o slobodi izražavanja i zaštite slobodnog rada medija i novinara u Bosni i Hercegovini", kazala je Bahto Kestendžić.

Član Žalbene komisije Vijeća za štampu Enes Osmančević ukazao je na čl. 10 izmijenjenog i dopunjenog Kodeksa za štampane i online medije, koji nalaže obavezu da mediji objavljuju demanti kad neko od čitalaca s pravom ukaže na neistinite i nepotpune informacije u emitovanom sadržaju. U protivnom, ako su informacije tačne, nisu dužni objaviti demanti ma koliko se sadržaj ne dopadao ili iz bilo kojeg drugog razloga bio neprihvatljiv strani koja reaguje. Demanti ne može biti duži od prvobitno objavljenog teksta.

Cilj postupka medijacije, posredstvom Vijeća za štampu, jeste prihvatljivo rješenje za žalitelja i medij te uspostava odnosa povjerenja i saradnje.

 

Osmančević navodi podatak iz 2020. godine, kada je bilo oko 400 zahtjeva za objavu demantija posredstvom advokata i kad su svi okončani medijacijom pa su mediji objavili demantije a advokati odustali od tužbi.

Sve što može biti riješeno objavom demanta treba pokušati riješiti, na nivou Vijeća za štampu, rečeno je također na ovom skupu uz napomenu koliko je bitno da se mediji pridržavaju njihovih profesionalnih standarda.

Vijeće za štampu nastoji sve zaprimljene žalbe riješiti medijacijom odnosno objavom demantija, reagiranja ili uklanjanjem komentara koji predstavljaju govor mržnje.

U slučaju nepostizanja dogovora s uredništvom, žalbu razmatra Žalbena komisija Vijeća, savjetodavno tijelo koje čini devet članova, predstavnika medijske, pravosudne i akademske zajednice.

Olduke Žalbene komisije se donose na osnovu Kodeksa za štampane i online medije BiH, javne su i dostavljaju se redakciji i žalitejima na uvid.

Sve informacije o žalbama trajno se postavljaju na web-stranici Vijeća i objavljuju na društvenim mrežama tog tijela.

Sjednice Žalbene komisije su inače zatvorene za javnost, ali Vijeće će u okviru navedenog projekta pružiti mogućnost urednicima da prisustvuju i steknu vještine kako se pomoću samoregulaciji zaštititi od eventualnih tužbi za klevetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti