Pet godina priprema

Rudarstvo se vratilo u Vareš

19.06.2023. 07:52 / Izvor: BHRT
vareš

Varešu koji se do sada javnosti percipirao kao polumrtav grad sada je na ispitu kako pomiriti ekonomiju i ekologiju da nijedno ne ispašta.

Općina Vareš dugo je bila jedna od najnezvijenjijih općina u našoj zemlji. Danas sa obnovom rudarstva čak se i pruge vraćaju u funkciju, te se najavljuje veliki ekonomski razvoj.  Ipak s druge strane eko aktivisti  negoduju zbog bojazni od uništenja prirode.

Nakon 5 godina pripremnih radova, rudnik u Varešu bi trebao početi s radom u desetom mjesecu ove godine. U britanskoj kompaniji Adriatic metals trenutno radi 246 radnika, iz cijele zemlje. od marta imaju status projekta od državnog interesa, ističe njen izvršni direktor.

Alem Logo, izvršni direktor kompanije Adriatic Metals BH - "U princpiu ovo je najveći projekat investicioni u BiH iregionu, evo ja ću vam reći da ovaj projekat kada krene da će biti 2,5 posto ukupnog GDPa BiH i 25 psoto i 4 stranih ulaganja. Ono što je nama najvznije i ono štoi ce se ekspoaltisati to je srebro olovo cink i na svejtskom tržištu najtraženije u tom segmentu."

U Varešu sada nedostaje smještajnih kapaciteta, ugositeljskih objekata, servisa, banaka, i svega drugog što razvijenije općine imaju. Ponovno se vraća u funkciju i pruga.

Zdravko Marošević, načelnik Vareša - "Vareš koji danas živi po popisu negdje oko 9 a zasigurno realno 7 hiljada stanovnika, zaista u sljedećim godinama, dboti značajan broj novih stanovnika, ali svakako na dnevoj bazi ulazak mnogoh poslvonog svijeta i to je nešto što se moramo malo anviknuti nakon 30 40 godina gdje smo usitinu bili negdje odbačeni."

Građani Vareša, kojima su mnoge investitcije najavljivane kao spas, danas većim dijelom optimstični. Isto mišljenje ne dijele eko aktivisti. Na posljenjdim protestima u Kaknju na čijoj općinskoj granici se nalazi rudnik,  isitču da će rudnici zagaditi rijeke iz kojih se Kakanj sbabdjeva pitkom vodom. Uputili su i otvoreno pismo  stranim ambasadama koje podržavaju rudnik.

Hajrija Čobo, predstavnica neformalne grupa građana „Park prirode Trstionica i Boriva“ Kakanj ( 3.06.2023.) - “Investitor će zaraditi milijardu, vi ćete narode dobiti bolesti, nećete imati vodu, nećete imati šumu, nećete imati ništa. Imaćete razgrnutu zemlju na kojoj ništa više ne raste.  Teške metale ne može riješiti ne hlor, ni filter niti bilo šta drugo."

Kompanija pak tvrdi sve dozvole imaju, njih 147, te zbog optužbi, osim njih i federalni zavod za zaštitu voda udradio je analizu.

Alem Logo, izvršni direktor  kompanije Adriatic Metals - "Testirali sve puštali smo boju najveći stručnjaci u BiH su radili na tome i nezavisne i zavisne Tako dasmo došli do analize i da apsolutno nema nikakvog uticaja na području općine kakanj. mi apsolutno smo otvoreni iz dana u dan a svi mogu da nam se jave. Ja sam reći sad ovo da imam u real-time u praćenje kvaliteta podzemnih i nadzemnih voda vodovod kakanj dobija tu analizu svakodnevno."

Zdravko Marošević, načelnik Vareša - "Na ova pitanja sam spreman odgovarati i svim novinarima svijeta ali i pred svim sudovima svijeta, ovdje se radi jedan od najsavremneijijh projekata u cijeoj BiH."

Varešu koji se do sada javnosti percipirao kao polumrtav grad sada je na ispitu kako pomiriti ekonomiju i ekologiju da nijedno ne ispašta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti