Višestruka dobit

Uspješna naplata vinjeta u Mostaru, vlast obećava unapređenje turističke infrastrukture

22.06.2023. 08:27 / Izvor: Federalna.ba
Mostar

Sredinom marta u Mostaru je počela naplata vinjeta za turističke autobuse.

Sredinom marta u Mostaru je počela naplata vinjeta za turističke autobuse. Ovaj projekat, sudeći prema prvim rezultatima, pokazao se uspješnim jer je u budžet Grada Mostara od početka naplate vinjeta pristiglo više od 250.000 maraka. 

Višestruka je dobit, ne samo finansijska, poručili su iz Gradskog vijeća Grada Mostara.

Ovaj uspjeh je još važniji zbog konkretnih podataka koje smo prikupili od 16. ožujka do danas. Imamo precizne informacije o broju autobusa koji su stigli, njihovoj klasifikaciji i broju sjedala. Također, izuzetno je bitno saznati odakle dolaze svi ti autobusi i koje putnike prevoze. Naš cilj je bio uspostaviti informacijski sustav koji će nam omogućiti upravljanje tim podacima u sljedećoj fazi - ističe važnost ovih činjenica šef Kabineta gradonačelnika Mostara Marin Čuljak.

Odluku o uvođenju vinjeta donijelo je Gradsko vijeće Grada Mostara u novembru prošle godine. U prodaji su dvodnevne i sedmodnevne vinjete za tri kategorije vozila. Novac od kupovine vinjeta bit će korišten za razvoj i unapređenje turističke infrastrukture.

"Na prošloj sjednici Gradskog vijeća donijeli smo odluku da se već izvjestan dio tih sredstava usmjeri na Bunicu, kako bi se turistički sadržaj napravio i već poboljšao onaj koji već postoji", navodi Čuljak.

I u preduzeću Mostar Parking zadovoljni su prvim rezultatima nakon uvođenja vinjeta, te smatraju da je to definitivno bio ispravan potez.

"Na terenu do sada nismo imali nikakvih problema, prijevoznici i agencije, uredno plaćaju vinjete, a na terenu se kontrolira primjena odluke", ističe direktor Mostar parkinga Ivan Barbarić.

Nakon odluke o uvođenju naplate vinjeta za turističke autobuse upitno je bilo da li će ona imati negativan efekat na turizam. No, sudeći po dobrom startu turističke sezone u kojem veliki broj autobusa iz država regiona i svijeta svakodnevno pristiže u Mostar, očekuje se rekordan broj posjeta i u ovoj turističkoj sezoni.

Inače, Mostar je pored Međugorja druga turistička destinacija u Bosni i Hercegovini koja vrši naplatu vinjeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti