ODLUKA VLADE

Za održavanje deponija u USK 700.000 KM, neke potencijalne ekološke bombe

11.07.2023. 07:14 / Izvor: Nezavisne novine
deponij

Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je odluku da za saniranje i održavanje lokalnih deponija koje se koriste na području gradova i općina u Unsko-sanskom kantonu ove godine izdvoji 700.000 maraka.

Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je odluku da za saniranje i održavanje lokalnih deponija koje se koriste na području gradova i općina u Unsko-sanskom kantonu ove godine izdvoji 700.000 maraka.

Ova sredstva biće, putem javnih poziva, dodijeljena preduzećima koja se bave upravljanjem deponijama Gorjevac u Bihaću, Meždre u Velikoj Kladuši, Vaganac u Bosanskom Petrovcu, Radića most u Velikoj Kladuši, Peći u Ključu, te Sanska brda nadomak Sanskog Mosta.

Inače, odlaganje i deponovanje otpada jedan je od najvećih komunalnih problema svih osam lokalnih zajednica na području Unsko-sanskog kantona, a u ovoj oblasti još se primjenjuje zastarjela i neadekvatna tehnologija. 

U Ministarstvu građenja, prostornog uređenja USK i zaštite okoliša navode da su za saniranje postojećeg stanja u ovoj oblasti potrebna ogromna sredstva, koja prevazilaze finansijske kapacitete Unsko-sanskog kantona.

"Sve lokalne zajednice nama upućuju zahtjeve za sredstva i programe saniranja postojećih deponija, ali naši resursi su po tom pitanju ograničeni. Ono što možemo jeste da pomažemo u saniranju postojećih deponija", navode iz pomenutog ministarstva.

Prema nekim procjenama, ukupna količina otpada koji se na području Unsko-sanskog kantona sakupi na godišnjem nivou iznosi preko stotinu hiljada tona.

U cijelom poslijeratnom periodu nadležne institucije muku muče s održavanjem lokalnih deponija, od kojih neke predstavljaju potencijalne ekološke bombe. Najkritičnije stanje je s deponijama u Velikoj Kladuši, Ključu i Sanskom Mostu, jer su smještene na kritičnim lokacijama u blizini gradskih naselja, te mogu da utiču na onečišćenje tla, kao i obližnjih izvorišta i vodotokova.

Deponija na lokalitetu Peći, općina Ključ, direktno utiče na okolinu i rijeku Sanu, kao i deponija u mjestu Radića most kod Velike Kladuše, zbog čijeg je postojanja u značajnoj mjeri narušen ekosistem u rijeci Glinici.

Ništa bolja situacija nije ni sa deponijom na lokalitetu Sanska brda, u neposrednoj blizini Sanskog Mosta, koja se nalazi na uzvišenju iznad grada i preko četiri decenije ima karakter privremenog odlagališta. Problem s odlaganjem čvrstog otpada na području USK trebalo je da bude riješen izgradnjom regionalne deponije, ali je ovaj projekat ugašen zbog nemogućnosti da se odredi trajna lokacija za njenu izgradnju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti