MEDICINSKI DIREKTOR

Projektnom timu buduće ASA Bolnice priključio se doc. dr. Roland Fasol

14.07.2023. 11:24 / Izvor: Fena
Roland Fasol

Ugledni međunarodni menadžer iz oblasti kliničkog upravljanja zdravstvenim ustanovama sa bogatim iskustvom, kardiohirurg doc. dr. Roland Fasol

Ugledni međunarodni menadžer iz oblasti kliničkog upravljanja zdravstvenim ustanovama sa bogatim iskustvom, kardiohirurg doc. dr. Roland Fasol priključio se timu renomiranih medicinskih stručnjaka buduće ASA Bolnice.

"Dolazim sa Medicinskog univerziteta u Beču, ovo je moj prvi dan u Bosni i Hercegovini i veoma sam uzbuđen što ću se pridružiti ovom timu. Za mene je to zaista impresivno", izjavio je doc. dr. Fasol za Fenu.

Doc. dr. Fasol je specijalizirani akademski opšti i kardiovaskularni hirurg sa bogatim iskustvom u razvoju, upravljanju i organizaciji specijaliziranih visokotehnoloških bolnica u svijetu sa fokusom na izgradnju medicinskih timova, uspostavljanje funkcionalnih kliničkih usluga, digitalizaciju, osiguranje kvalitete i implementaciju standarda kliničkog upravljanja po najvišim standardima. Njegov prethodni projekat bio je u Kini gdje je pokrenuo veliku bolnicu sa kapacitetom više od hiljadu kreveta u saradnji sa Univerzitetom u Los Angelesu, ali je projekat ASA bolnice u Sarajevu, kako sam kaže, nešto drugačije.

asa bolnica

"Ono što sam dosad vidio uzbudljivo je na mnogo načina. Došao sam ovdje da dam svoj doprinos naporima za otvaranje novog poglavlja u bosanskohercegovačkom zdravstvu i naš će zadatak biti spojiti kvalitet i iskustvo kako bi pružili jedno potpuno novo iskustvo za pacijente u Sarajevu te ga učinili dostupnim svim građanima BiH", istakao je doc. dr. Fasol, koji je nakon obilaska gradilišta izrazio veliko zadovoljstvo kvalitetom izgradnje i cjelokupnim konceptom bolnice, te naglasio da se nada da će njegovo internacionalno iskustvo doprinijeti da ASA Bolnica osigura maksimalni nivo kvaliteta, sigurnosti i pozitivnog iskustva pacijenata.

Medicinski direktor ASA Bolnice doc. dr. Roland Fasol, prema riječima direktora projekta ASA Bolnice prof. dr. Rasima Jusufovića, donosi široko znanje i iskustvo toj budućoj zdravstvenoj ustanovi.

"Doc. dr. Fasol se na puno radno vrijeme i u punom angažmanu priključio našem timu, te time otpočinjemo fazu implementacije najboljih svjetskih praksi kada je u pitanju uspostavljanje opšte bolnice. Njegova strateška vizija i inovativan pristup oblikovat će budućnost bolnice vođene s ciljem pružanja i unapređenja medicinskih usluga, ali i razvijanje kulture izvrsnosti. Dolazak doc. dr. Fasola, a tokom idućeg mjeseca i ostalih članova njegovog tima, daje nam sigurnost da ćemo zajedno ostvariti i postaviti zapadne standarde i tretmane brige o pacijentima", istakao je Jusufović.

Dosadašnje iskustvo doc. dr. Fasola, kako je dodao, pokazuje da je briga i ophođenje prema pacijentima jedan od vrlo važnih elemenata za izvanredne rezultate lječenja, oporavak pacijenata i donosi najbolje ishode.

asa bolnica

"Mi u ASA bolnici i u ASA Institutu za istraživanje, razvoj i inovacije sa nestrpljenjem očekujemo razvoj timskog okruženja interdisciplinarne saradnje, motivirajuće atmosfere, a pogotovo sa nestrpljenjem očekujemo razvoj zajedničkih naučno istraživačkih projekata koji će potaknuti kontinuirani i profesionalni razvoj i razmjenu ideja među našim zdravstvenim i drugim ekspertima", dodao je Jusufović.

Njihovo stremljenje, kako je dodao, duboko je protkano misijom, vizijom i ‘genetskim kodom’ Hastor Fondacije koja je neiscrpan izvor mladih i talentovanih ljudi kojima žele da pruže najbolje uslove za profesionalni razvoj i specijalizacije, te je jedan od njihovih sljedećih imperativa da ASA Bolnica u najkraćem mogućem roku ispuni uslove da dobije akreditaciju kao univerzitetska bolnica.

asa bolnica

Direktorica Međunarodnog medicinskog univerziteta u Beču, magistra Elisabeth Chalupa-Gartner, koja svaki mjesec posjećuje gradilište ASA bolnice, izjavila je da se zajednička saradnja realizuje planiranom dinamikom.

"Razlog današnje posjete Sarajevu je da smo se približili sljedećoj prekretnici u našem partnerstvu. Predstavili smo medicinskog direktora. On je veoma iskusan međunarodni menadžer i kardiokirurg koji je diplomirao na Medicinskom univerzitetu u Beču i on će voditi tim u narednoj fazi kada projekt treba biti dovršen i kada će bolnica biti puštena u rad", navela je Chalupa-Gartner.

Izrazila je posebno zadovoljstvo što, kako je rekla, iz sedmice u sedmicu vide napredak u izgradnji.

"Bila sam ovdje prije dvije sedmice i opet sada vidim da se radovi brzo odvijaju i radujemo se vidjeti naredne korake", dodala je Chalupa-Gartner.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti