Trgovci potvrdili

Pala cijena peleta, ali i potražnja

27.07.2023. 12:02 / Izvor: Glas Srpske
Pelet

Iako je praksa da većina građana tokom ljeta pripremi ogrev za hladnije dane, ove godine je situacija nešto drugačija, što potvrđuju trgovci peleta.

Iako je praksa da većina građana tokom ljeta pripremi ogrev za hladnije dane, ove godine je situacija nešto drugačija, što potvrđuju trgovci peleta, koji ističu da ga uprkos nižoj cijeni rijetki naručuju, a potražnjom nisu zadovoljni ni oni koji prodaju drva.

Prodavci kažu da cijene peleta i drva zavise od vrste, kvaliteta i toga da li je uračunat prevoz.

U drvnoj industriji “Karać” iz Laktaša za “Glas Srpske” kažu da je cijena peleta ove godine 500 KM po toni, a u maju prošle godine je bila 595 KM.

"Cijene, ali i sama potražnja, je manja u odnosu na prošlu godinu, vjerovatno jer građani imaju zalihe", rekli su u ovoj firmi.

Menadžer prodaje “Fagus grupe” iz Banjaluke Branko Malijević kaže da su oni bazirani na izvoz u EU.

"Najviše izvozimo u Austriju, Njemačku, Italiju i Sloveniju. U odnosu na prošlu godinu cijene su znatno otišle ka dolje pa je tona peleta sada oko 250 evra, ali je pala i sama potražnja", rekao je Malijević i dodao da na domaćem tržištu prodaju male količine.

Cijene drva ostale su uglavnom na prošlogodišnjem nivou, a prodavci kažu da ih ovih dana zovu tek rijetki kupci, što nije bio proteklih godina.

Božidar Lazić iz Modriče koji prodaje bukvu i grab za “Glas” kaže da je cijena po metru 100 maraka te ističe da nema velike potražnje.

"Cijene su ostale iste kao i lani, ali građani slabo kupuju. Mislim da prodaja ove godine neće ni krenuti, jer je dosta ljudi prešlo da se grije na druge energente", rekao je Lazić.

Trgovac bukve i hrasta iz Istočnog Sarajeva kaže da je potražnja loša te ističe da je cijena 140 KM po metru kubnom.

"Cijene su malo niže u odnosu na prošlu godinu, ali je i kupaca manje nego lani. Situacija je takva zbog toga što su mnogi prešli da se griju na struju", kazao je on.

Sa druge strane Borislav Perić iz Mrkonjić Grada kaže da se građani već uveliko pripremaju za zimu.

"Obično kupuju po deset metara drva, što izađe oko 1.200 maraka sa prevozom", rekao je Perić.

Zaštitnici prava potrošača kažu da je slabija potražnja posljedica platežne moći građana.

"Platežna moć je toliko pala da mnogi građani gledaju da ogrev kupuju na rate i čekaju određene subvencije. Razloga je mnogo što je manja potražnja, a glavni je taj što nema novca", rekla je direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić.

Dodala je da su cijene peleta prošle godine bile previsoke.

"Naduvane cijene peleta koje su bile u ranijem periodu su konačno pale. Svi su htjeli da izvoze, a ne da prodaju na domaćem tržištu pa je to uzelo danak i morali su da se prilagode uslovima koji vladaju na tržištu. Cijena peleta može da bude znatno niža, da bi i naši građani mogli da se snabdiju, a višak neka ide u izvoz", kazala je Marićeva.

Penzionerka Dragica Babić iz Banjaluke kaže da joj je svake godine sve teže da nabavi ogrev.

"Svi znamo kakva su primanja penzionera, ali zimi se moramo grijati. Drva su nam neophodna, ali ne znam kako ću obezbijediti novac za osnovne potrebe, lijekove i ogrev", rekla je ona.

Ugalj

U oglasima na internetu vidljivo je da cijena uglja varira. Tonu prodaju od 180 do 240 KM, u zavisnosti od vrste uglja i toga da li je uračunat prevoz.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti