rasplet borbe građana

Poziv za potpisivanje deklaracije o sprečavanju odlaganja nuklearnog otpada

28.07.2023. 11:28 / Izvor: SRNA
trgovska

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Udruženje “Greentime” Novi Grad pozvalo je organizacije civilnog društva iz BiH da se pridruže potpisivanju deklaracije o sprečavanju odlaganja radioaktivnih i drugih opasnih otpada u blizini granice, navodeći da u svijetu ne postoji slučaj da se u graničnom pojasu gradi nuklearni objekat protivno volji druge zemlje.

Predsjednik Grin tima Mario Crnković rekao je Srni da se približava raspletu borba građana s obje strane rijeke Une protiv namjere da se radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i drugi opasni otpadi iz cijele Hrvatske smještaju u kompleks kasarne Čerkezovac.

Crnković je istakao da je neshvatljivo da nakon četiri decenije ekonomskih, energetskih i drugih benefita, koje su Hrvatska i Slovenija imale za prethodnih 40 godina, i dalje istrajavaju na ideji da posljedice toga smjeste na granici sa BiH uz rijeku Unu.

"U svijetu ne postoji slučaj da se u graničnom području gradio nuklearni objekat protivno volji susjedne države. Kod nas razvoj te ideje traje 24 godine, te sada ulazi u fazu raspleta", kaže Crnković.

Ukoliko se desi presedan i uspostavi praksa da se nuklearni objekti mogu graditi u graničnim područjima, kao i da ovakva područja mogu biti mjesta deponovanja radioaktivnih i drugih opasnih otpada, Crnković je istakao da će to značiti da bilo koja zemlja na svijetu, naročito koja je ekonomski ili politički jača, ima neupitno pravo da svoj otpad “izgura” na granice sa drugim zemljama.

"Slučaj Trgovska gora je nešto što možemo da definišemo kao mjernu jedinicu za nepravdu. Krenuvši od kršenja volje građana i njihovog isključivanja iz procesa donošenja odluka, obesmišljavanja postojećih međunarodnih konvencija, potpunog izostanka svijesti o stvarnoj potrebi izgradnje održivog mira do zanemarivanja svega što podrazumjeva principe međugeneracijske pravde", rekao je Crnković.

Prema njegovim riječima, braneći rijeku Unu, Krajinu i BiH podjednako se brani sadašnjost i budućnost jer nije normalno niti prihvatljivo otpad smještati na granice sa drugim zemljama.

"Otuda i deklaracija o sprečavanju odlaganja radioaktivnih i drugih opasnih otpada u blizini državnih granica kao vapaj zdravog razuma koju će u narednih mjesec dana potpisivati organizacije civilnog društva, bilo da su ekološke, omladinske, sportske ili nekog drugog usmjerenja. Borba za život je zajednički interes, a krajnje je vrijeme da ova borba dobije svoje oblike i izvan BiH", poručio je Crnković.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti