Objavili upustvo

Šta se krije iza najnovijeg stava Hrvatske da o Trgovskoj gori pita i BiH

08.09.2023. 08:17 / Izvor: Glas Srpske
Trgovska

Potez Hrvatske, koja je juče objavila uputstva o sadržaju studije o uticaju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, ne predstavlja ništa drugo do formalno nadmudrivanje.

Potez Hrvatske, koja je juče objavila uputstva o sadržaju studije o uticaju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, ne predstavlja ništa drugo do formalno nadmudrivanje. Imamo dovoljno prostora da poništimo sumanutu ideju izgradnje nuklearnog objekta za evropski radioaktivni i druge opasne otpade u samom graničnom pojasu.

Rekao je to “Glasu Srpske” ekološki aktivista i osnivač eko-udruženja “Grin tim” Mario Crnković, nakon što je Ministarstvo privrede i održivog razvoja Hrvatske juče objavilo uputstva o sadržaju studije o uticaju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, u kojem je navelo da treba uzeti i mišljenja koja su stigla iz BiH.

Naglasio je da uputstvo za izradu studije uticaja na životnu sredinu već sada nagovještava da će biti pristojnog prostora kako za tužbu BiH, tako i tužbe građana.

"Sada možemo sumirati stvari i reći da su zahtjevi, odnosno komentari iz BiH, kako institucija tako ekološki orijentisanih organizacija dobro urađeni. Iz tog razloga, Hrvatska se paušalno i površno dotakla komentara, ostavljajući prostor za slobodna tumačenja onih koji budu radili samu studiju. Praktično je na djelu formalno nadmudrivanje. Imamo dovoljno prostora da poništimo sumanutu ideju izgradnje nuklearnog objekta u samom graničnom pojasu", poručio je Crnković.

Zabrinjavajuće je, naglašava on, što dio uputstva kaže, da ako se utvrdi da projekat može imati značajne negativne uticaje za životnu sredinu, treba propisati mjere ublažavanja uticaja.

"Zbog ovakvih i sličnih stvari moramo, čim prije, angažovati ozbiljnu pravnu kuću koja će početi sa pripremama prigovora, a nakon toga i tužbi. Potrebno je dati priliku kvalitetnim kadrovima iz akademske zajednice da daju svoj doprinos ovom problemu, kako bi što prije dobili uobličenu i kompletiranu argumentaciju", zaključio je Crnković. 

Ministarstvo privrede i održivog razvoja Hrvatske objavilo je juče uputstva za izradu studije o uticaju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori na okolinu u kojem je navelo da treba uzeti u obzir i mišljenje Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH od 28. marta i 27. aprila ove godine. Takođe, dodali su da u obzir treba uzeti i mišljenja udruženja”Grin tim” iz Novog Grada, te sarajevskih  udruženja “Resursni arhaus centar u BiH”, “Ekotim” te Fondacije “Atelje” za društvene promjene - ACT.

BiH je 28. marta uputila Hrvatskoj odgovor sa zahtjevima i primjedbama na zahtjev za izdavanje sadržaja o studiji uticaja.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa tada je saopšteno da su odgovor sačinili članovi Pravnog i Ekspertskog tima za Trgovsku goru, u koordinaciji sa nadležnim entitetskim tijelima, sa fokusom na konkretne primjere u kojima Hrvatska krši odredbe ESPO konvencije i Zajedničke konvencije o bezbjednosti zbrinjavanja istrošenog goriva i radioaktivnog otpada.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH.

Mišljenja

U uputstvima o sadržaju studije o uticaju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori nabrojana su i mišljenja Upravnog odjeljenja za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoline i prirode Sisačko-moslavačke županije, ali i drugih uprava u okviru pet ministarstava u Vladi Hrvatske.

Ministarstvo privrede i održivog razvoja Hrvatske je 24. februara objavilo informaciju o zahtjevu za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na okolinu. Zainteresovana javnost mogla je u roku od 30 dana dostaviti mišljenje o sadržaju studije prije izrade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti