Ozbiljna zabrinutost

U SBK 38 mini hidroelektrana nije u skladu sa Pravilnikom ekološki prihvatljivog protoka

06.03.2024. 09:04 / Izvor: Akta.ba
sbk

Ekološki prihvatljiv protok (EPP) predstavlja minimalni protok koji osigurava očuvanje prirodne ravnoteže i ekosistema vezanih za vodu.

Aarhus centar u BiH izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nedostatka usklađenosti vlasnika malih hidroelektrana (mHE) s Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu određivanja ekološko prihvatljivog protoka. 

Ekološki prihvatljiv protok (EPP) predstavlja minimalni protok koji osigurava očuvanje prirodne ravnoteže i ekosistema vezanih za vodu.

EPP se određuje radi održanja ili vraćanja strukture i funkcije vodenih i uz vodu vezanih ekosistema, doprinoseći sprječavanju degradacije stanja voda i ostvarenju ciljeva zaštite okoliša kroz održivo korištenje vode.

Na temelju informacija koje su prikupili u Aarhus centru, vlasnici mHE u Srednjobosanskom kantonu nisu uskladili svoje poslovanje s odredbama navedenog pravilnika, posebno kada je riječ o live prijenosu podataka s mjernih stanica i njihovom čuvanju u propisnim dnevnicima.

Stoga, Aarhus centar u BiH insistira na transparentnosti i hitnom inspekcijskom nadzoru kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri su vlasnici mHE ispoštovali propisane norme.

S obzirom na ozbiljnost situacije, Aarhus centar u BiH poziva nadležne institucije da poduzmu neophodne administrativne mjere.

Aarhus centar u BiH traži obustavu rada svih 38 mHE u navedenom kantonu i zabranu svih aktivnosti koje su u suprotnosti sa zakonom.

"Nadalje, insistiramo na primjeni člana 117. Zakona o inspekcijama Federacije Bosne i Hercegovine radi sprječavanja povreda zakona i drugih propisa, te sprečavanja nastanka štetnih posljedica i otklanjanja uzroka koji bi mogli dovesti do takvih posljedica, saopćeno je iz Aarhus centra u BiH.", navode. 

Iz Aarhus centra poručuju da će pažljivo pratiti razvoj situacije te da očekuju od nadležnih organa promptnu reakciju kako bi se osiguralo poštivanje zakona i zaštita interesa zajednice. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti