Poslovni forum

Brojne prilike za saradnju između dijaspore i lokalnih preduzetnika

31.07.2023. 08:16 / Izvor: Akta.ba
Dijaspora

Uz podršku USAID projekta "Diaspora Invest" u Loparama je održan Poslovni forum sa namjerom da se ojačaju veze između Lopara i dijaspore.

Uz podršku USAID projekta "Diaspora Invest" u Loparama je održan Poslovni forum sa namjerom da se ojačaju veze između Lopara i dijaspore, podstaknu investicije i ohrabri razvoj lokalne ekonomije.  

Predstavnik udruženja "Naša perspektiva" Armin Alijagić naglasio je značaj foruma dodajući da ovakvi događaji omogućavaju da iskaže solidarnost sa našim ljudima u inostranstvu i da se razmotre načini unapređenja saradnje.

"Zbog toga je važno sve što radi USAID u saradnji sa lokalnim zajednicama da bi ova tema ostala u središtu pažnje javnosti. Priče imamo, rezultate imamo, dijaspora je sada više od priče - šta se može napraviti, sada imamo šta pokazati i podijeliti sa drugima", naveo je Alijagić.

Investitor iz dijaspore Stojan Stevanović pozdravio je inicijativu Opštine Lopare.

"Kao investitor iz dijaspore, vidim brojne prilike za saradnju između naših ljudi u inostranstvu i lokalnih preduzetnika. Lopare imaju mnogo toga da ponude i ovaj forum je korak u pravom smjeru ", izjavio je Stevanović.

Predsjednik Udruženja Majevičana u Švajcarskoj Vlado Antić istakao je očekivanja od foruma.

"Naš cilj je da omogućimo bolje povezivanje naše dijaspore sa matičnom zemljom i očekujem da će ovaj događaj biti važan korak ka tom cilju. Svake godine napravimo jedan korak naprijed, investitor po investitor i pružamo podršku gradu i zavičaju iz kojeg smo potekli", naglasio je Antić.

Dijaspora se vraća kući, želi prenijeti znanje, donijeti kapital i napraviti iskorak. Na nama je da to podržimo, a rezultati neće izostati, poručili su organizatori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti