Ukidanje letova

Prijeti li "tuzlanski scenario" i banjalučkom Aerodromu?

31.07.2023. 08:28 / Izvor: RTRS
aerodromi

Linija od Banjaluke do Švedske, gdje presjedaju, jedna je od najčešće korištenih.

Nakon što je niskobudžetna avio-kompanja Wizz air najavila da će u septembru zatvoriti svoju bazu u Tuzli, rad i postojanje ovog aerodroma, dovedeni su u pitnje. Iz banjalučkog Aerodroma naglašavaju da je saradnja sa niskobudžetnim kompanijama za sada stabilna, ali niko ne može da garantuje da se i na ovom aerodromu ne može desiti tuzlanski scenario.

Dodatan problem, navode, je taksa Direkcije za civilno vazduhoplovstvo od tri KM po putniku u odlasku, koja je iz Tuzle već otjerala Rajaner.

Radni dan ili vikend, više nije ni važno. Gužve na banjalučkom Aerodromu stalna su pojava.

Žarko Pejović kaže, živi u Norveškoj, a sa porodicom dolazi u Kotor Varoš nekoliko puta godišnje.

Linija od Banjaluke do Švedske, gdje presjedaju, jedna je od najčešće korištenih.

"Putovao sam iz Tuzle, Beograda, Zagreba, Pule, svih mogućih aerodroma. Ovu priliku što imamo iz Banjaluke, mislim da je fantastična", naglašava Pejović.

Letovi do evropskih odredišta, po često simboličnim cijenama, omiljeni su izbor domaćih putnika.

Zato je odjeknula vijest da kompanija Wizz air zatvara svoju bazu na tuzlanskom Aerodromu i sa 36 sedmičnih letova, promet smanjuje na svega 11.

U Tuzli kažu da su zbog zahtijeva ove kompanije pokrenuli velike investicije i da sa 450.000 prevezenih putnika od početka godine ovakav potez Wizz air u najmanju ruku nije opravdan.

"Mi smo krenuli s proljeća ove godine da gradimo treći gejt, trebalo bi do septembra da bude u funkciji. Radimo i svjetla za centralnu liniju, da se jutarnja kašnjenja kad je magla svedu na minimum, sve je to u fazi realizacije. Vršimo i vanjsko uređenje, kao što je parking sa 320 mjesta, atrijum sa prostorima za zakupce... Sve je išlo u prilog proširenju saradnje, a ne smanjenja", rekao je Dževad Halilčević, dirketor Aerodroma Tuzla.

Za zatvaranje tuzlanske baze, Wizz air kaže da je riječ o optimizaciji tržišta svojih letova u BiH i uputio izvinjenje putnicima koji su već kupili karte.

"Izazovno makroekonomsko okruženje i komplikovani vremenski uslovi u regiji, poput čestih magli koje značajno utiču na operativne performanse, nažalost, onemogućili su nam da održavamo veliku mrežu letova sa tuzlanskog Aerodroma i baziramo naše avione tamo", naveo je Roland Tišner, direktor za upravljanje i operativne poslove kompanije Wizz air.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti