Mišljenje analitičara

Politički sukobi unutar BiH mogli bi ugroziti kreditni rejting države

09.08.2023. 08:11 / Izvor: BHRT
rejting

Kreditna agencija Standard and Poor's blago je povećala kreditni rejting Bosne i Hercegovine.

Kreditna agencija Standard and Poor's blago je povećala kreditni rejting Bosne i Hercegovine. Povećan je sa “B” na "B+" uz stabilne prognoze. Upozoreno je da se to može promijeniti pojačaju li se unutrašnji politički sukobi. Ovo je objavila Centralna banka Bosne i Hercegovine. Analitičari smatraju da možemo veoma brzo i do investicionog rejtinga?

Bosna i Hercegovina poboljšala je kreditni rejting. Poboljšanje je rezultat procjene analitičara Standard and Poor's-a da se privreda zemlje pokazala otpornom uprkos otežanim okolnostima, uključujući pandemiju COVID, nekoliko epizoda političke nestabilnosti i slabiju spoljnu potražnju.

Centralna banka BiH - Realni BDP BiH u potpunosti se oporavio od pandemije. Analitičari Standard and Poor's su, na temelju ekonomskih pokazatelja za prvu polovinu 2023. godine, revidirali projekcije rasta realnog BDP-a sa jedan na dva odsto. Na povećanje kreditnog rejtinga uticala je i povoljna fiskalna pozicija konsolidovane opšte države s prognoziranim niskim neto dugom od 22 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja 2023. godine.

To je pozitivna vijest. Ipak, kreditni rejting Bosne i Hercegovine je i dalje nizak. Za sada, uslovi zaduživanja Bosne i Hercegovine mogli bi biti nešto povoljniji.

Igor Gavran, ekonomski analitičar - "Daje neka pozitivna očekivanja investitorima i u tom smislu uslovi zaduživanja Bosne i Hercegovine može biti povoljnije i generalno odnos investitora može biti povoljniji prema nama jer očekuju da će ekonomija biti stabilnija."

Ekonomski optimizam u pravilu podstiče i ekonomski rast. Realno smo jedan nivo ispod investicijskog rejtinga. Ipak, to je umanjeno za dva nivoa zbog političkog ambijenta i nepostojanja konsezusa, kaže naš sagovornik.

Saša Stevanović, ekonomski analitičar - “Mi ukoliko budemo dobro radili a uvjeren sam da će postojati određeni podsticaji mi već za 2-3 godine možemo imati investicioni rang. Ono gdje smo najlošije ocijenjeni, to je neka monetarna, nedostatak monetarne fleksibilnosti.“

Bitne razlike za same građane nema. Privreda može očekivati nešto povoljnije kamatne stope.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar - "Osnovna stvar da je rejting dobar je da redovno izmirujemo svoje obaveze što je sigurnost koja je postignuta činjenicom da Centralna banka BiH prvo isplati međunarodne obaveze pa onda pošalje prikupljeni novac od PDV-a na entitete po onoj formuli koja je dogovorena."

U idućih godinu dana može uslijediti i novo povećanje kreditnog rejtinga. Uslov je da se postigne donošenje političkih odluka konsenzusom. To bi srednjoročno, moglo ubrzati reforme i privredni rast. Sve to mogu pokvariti politički sukobi posebno ako se ugrozi servisiranje spoljnog duga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti