Kiša smanjila šanse

Poljoprivrednici ne pamte lošiju godinu: Ima li nade za kukuruz?

21.08.2023. 07:35 / Izvor: Nezavisne novine
Kukuruz

Ova godina je teška za poljoprivredne proizvođače u Bosni i Hercegovini, vremenski uslovi uticali su na sve poljoprivredne kulture, pa i na kukuruz.

Ova godina je teška za poljoprivredne proizvođače u Bosni i Hercegovini, vremenski uslovi uticali su na sve poljoprivredne kulture, pa i na kukuruz, čiji će rod, prema riječima naših sagovornika, biti znatno umanjen u odnosu na prošlu godinu.

Naime, kiša koja je uticala na sam početak sjetve odmah je smanjila šanse za urod, a poslije kiše počele se velike suše koje su na neki način dokrajčile prinos kukuruza.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, za "Nezavisne" ističe da je na području Semberije šarolik sistem kada se radi o kukuruzima.

"Kukuruz je na početku sjetve imao previše vlage zbog kiše koja  je u tom periodu padala, ali poslije toga je nastupila suša i on je jednostavno na neki način oštećen", rekao je Bakajlić.

Prema njegovim riječima, na pojedine parcele nije moglo da se uđe zbog previše vlage.

"Takva situacija je bila u ravničarskim područjima, odnosno slivovima rijeke Drine i Save. On je sada u nekoj fazi nalijevanja zrna, te mislim da bi trebalo biti prinosa", kazao je Bakajlić, dodajući da su oni koji su posijali kukuruz krajem mjeseca, primorani da sav prinos stave u silažu.

"Kukuruz do kraja sezone još ima šanse da pokaže svoj prinos bez obzira na ulaganja. Sve ostale poljoprivredne kulture su u haosu, odnosno pšenica, voće i povrće su propali", kazao je Bakajlić.

Kako ističe, ako ove godine propadne i proizvodnja kukuruza, onda je poljoprivredna proizvodnja propala u potpunosti.

"Iako će prinosi kukuruza ove godine u odnosu na prošlu biti umanjeni za 20 odsto, pred nama je obećavajuća sezona, jer je kukuruz jedini koji je preostao, te nam on daje nadu da će ipak biti nešto prinosa ove godine", kazao je Bakajlić.

Kako ističe, ova godina je najgora godina koju su poljoprivredni proizvođači imali do sada.

"Klimatske promjene, oluje, kiše sve je uticalo na manje prinose. Mi ne pamtimo lošiju godinu od ove", kazao je Bakajlić.

Prema njegovim riječima, iako sezona kukuruza obećava, sve je upitno dok kombajn ne  uđe u polja, odnosno dok ne počne berba.

"Mi sada vidimo neki prinos, nadamo se da će ga biti, ali dok ne vidimo svojima očima kada počne berba, sve je upitno", kazao je Bakajlić.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika FBiH Tuzlanskog kantona, istakao je za "Nezavisne" da su u ovom dijelu Federacije prema dosadašnjim prognozama prinosi kukuruza umanjeni za 50 odsto.

"U odnosu na prošlu godinu, prinos je podbacio za 50 odsto, vremenski uslovi su glavni problem za to. Kukuruz je ostao nizak, odnosno ima klipa, ali to je sve veoma nisko", kazao je Hasanović.

Prema njegovim riječima, ova godina je veoma teška za poljoprivrednike koji su posijali kukuruz.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti