12.938 nezaposlenih osoba

U Brčkom smanjen broj nezaposlenih u odnosu na početak godine

24.08.2023. 08:43 / Izvor: Fena
Brčko

Iako su podaci Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine pokazali kako je u Brčko distriktu došlo do povećanja stope nezaposlenosti, stvarno stanje na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Brčkom je drugačije.

Iako su podaci Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine pokazali kako je u Brčko distriktu došlo do povećanja stope nezaposlenosti, stvarno stanje na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Brčkom je drugačije.

Do početka ove godine na Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta vodile su se dvije evidencije nezaposlenih. Jedna evidencija je bila za aktivne tražioce posla, a druga je pasivna lista gdje su se osobe prijavljivale radi ostvarivanja određenih prava kao što su zdravstveno osiguranje i dječiji doplatak.

"Zbog izmjene Zakona o zapošljavanju i pravima u vrijeme nezaposlenosti u Brčko distriktu je došlo do spajanja pasivne i aktivne evidencije nezaposlenih, te se od sada sve osobe na Zavodu nalaze na aktivnoj listi nezaposlenih", kazao je Admir Galijatović, šef Sektora za posredovanje pri zapošljavanju.

On je istaknuo da iz tog razloga u Distriktu nije došlo do povećanja stope nezaposlenosti, nego se prilikom redovitog javljanja osobe automatski s pasivne liste prebacuju na evidenciju aktivne liste onih koje traže zaposlenje.

Prema statističkim podacima brčanskog Zavoda, u trenutku primjenjivanja novog Zakona od 23.01.2023. godine, na aktivnoj listi nezaposlenih nalazile su se 5.053 osobe, a na pasivnoj listi 8.605 osoba, što je ukupno 13.658 osoba.

"Ukidanjem neaktivne liste, na kojoj su osobe samo ostvarivale određena prava, a izjasnili su se da ne traže posao, došlo je do sjedinjavanja svih osoba na evidenciji Zavoda. Sve osobe sada su dužne javljati se na Zavod svaka tri mjeseca, odnosno svakih 90 dana, te u slučaju potražnje određenog profila radnika u obvezi su javiti se u Zavod ili poslodavcu koji potražuje radnu snagu", istaknuo je Galijatović.

Zaključno s današnjim danom, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta, nalazi se 12.938 nezaposlenih osoba, što je od početka godine, zaključuje Admir Galijatović, za 719 osoba manje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti