UČENJE NA DALJINU

Studenti farmacije u Sarajevu dobijaju prve virtuelne laboratorije

28.08.2023. 08:09 / Izvor: Akta.ba
vrituelne laboratorije
OTVORI GALERIJU

Projekat Virtuelne laboratorije u obrazovanju farmaceuta finansiran je kroz Javni poziv Ministra nauke, visokog obrazovanja i mladih.

Izvođenje praktične nastave je važan i neizostavan dio obrazovanja farmaceuta u kojem se stiču sva neophodna znanja i vještine. Međutim, u nekim slučajevima, kao što su nedostatak prostora, vremena i ekonomskih resursa ovaj vid usavršavanja i obrazovanja može biti otežan.

Razvojem informatičkih tehnologija ovaj potencijalni problem bi se mogao prevazići konstrukcijom virtuelnih laboratorija pomoću tzv. Virtual Reality tehnologija (VR tehnologija). Na ovaj način mogu se simulirati procesi i aktivnosti koji se odvijaju u stvarnom laboratoriju, bez bilo kakvih ograničenja. Uvođenjem virtuelnih laboratorija omogućilo bi se učenje i usavršavanje na daljinu, ali i smanjilo izlaganje toksičnim hemikalijama. 

Projekat Virtuelne laboratorije u obrazovanju farmaceuta finansiran je kroz Javni poziv Ministra nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo, u okviru inovativnih interdisciplinarnih  istraživanja, te omogućava podizanje i unapređenje obrazovnog sistema.

virtuelne laboratorije

"Ovim projektom studentima Farmaceutskog fakulteta po prvi put će se omogućiti virtuelna laboratorija u kojoj će moći sticati znanja i vještine uz pomoć virtuelne tehnologije. Prioritet modernizacije i unapređenja nastave u skladu je s Agendom 2030. i jednim od 17 globalnih ciljeva održivog razvoja", saopćeno je iz Univerziteta u Sarajevu.

Napominju da je u saradnji sa kolegama s Elektrotehničkog fakulteta u toku razvoj softwarea i i VR/AR okruženja za virtuelnu apoteku koja će sadržavati sve bitne elemente potrebne za učenje studenata i pripremu za budući rad u apoteci. Centralna apoteka Javne ustanove Apoteke Sarajevo služi kao model za rad i razvoj ove virtuelne apoteke. 

Projektni tim:

Prof. dr Fahir Bečić, voditelj projekta

Prof. dr Mirza Dedić 

Prof. dr Elma Veljović 

Prof. dr Tanja Dujić 

Prof. dr Alisa Elezović 

Prof. dr Elma Omeragić 

Prof. dr Selma Rizvić 

Prof. dr Vensada Okanović 

Mr. Šeila Bećirević 

Doc. dr Lejla Gurbeta Pokvić 

Prof. dr Tamer Bego 

Prof. dr Almir Badnjević 

Doc. dr Amar Osmanović 

Mr. Irfan Prazina 

Mr. Bojan Mijatović 

Mr. Emir Cogo

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti