Stanje je alarmantno

Poljoprivrednici rasprodaju stoku i gase gazdinstva

28.08.2023. 08:33 / Izvor: Nezavisne novine
POLJOPRIVREDA

Poljoprivredni prinosi na području Unsko-sanskog kantona biće prepolovljeni ove godine, a zbog ponovnog poskupljenja energenata i repromaterijala moglo bi doći do drastičnog smanjenja obima poljoprivredne proizvodnje i gašenja gazdinstava.

Poljoprivredni prinosi na području Unsko-sanskog kantona biće prepolovljeni ove godine, a zbog ponovnog poskupljenja energenata i repromaterijala moglo bi doći do drastičnog smanjenja obima poljoprivredne proizvodnje i gašenja gazdinstava.

Prema riječima Ermina Veladžića, predsjednika Udruženja proizvođača mesa i mlijeka USK, to bi se posebno negativno moglo odraziti na mljekarsku proizvodnju koja je okosnica ovdašnjeg agrarnog sektora.

"Poljoprivrednici ovih dana rasprodaju ono što ne mogu ishraniti, mnogi gase gazdinstva i idu preko granice. Drugi problem su poskupljenja, poskupjelo je gorivo za oko 30 feninga, isto tako povećane su cijene žitarica i koncentrata, sve su to problemi koji destimulišu farmere", kaže Veladžić.

Prema njegovim riječima, ukupno stanje ne može ublažiti ni redovna politika poticaja poljoprivredi, jer i pored toga brojni farmeri ne mogu održati rentabilnost proizvodnje.

Nepovoljne vremenske prilike ove godine značajno su uticale na prinose ratarskih kultura, povrća, voća, ljekovitog bilja, tako da trpe sve grane poljoprivredne proizvodnje.

"Kada je riječ o žitaricama i stočnoj hrani, slobodno mogu reći da smo doživjeli jedan krah. Prihodi od prinosa ne mogu pokriti niti troškove goriva poljoprivrednicima, a o ostalom da se ne priča. U nastavku godine očekuje nas rast cijena stočne hrane i sve su to problemi s kojima se teško izboriti", smatra Veladžić.

Prema riječima pojedinih proizvođača, urod pšenice je umanjen i do 70 posto zbog loših vremenskih prilika, te dugotrajnih suša koje su uticale na rast i razvoj ove važne poljoprivredne kulture.

"Stanje je katastrofalno, sve je krenulo jako loše još od same pripreme i sjetve koja je zakasnila zbog lošeg vremena. Vlažnost je bila izuzetna i to je uticalo na pojavu i razvoj raznih bolesti, zatim divlje životinje su također učinile svoje, uništile dio prinosa i sve je bilo kako ne treba", kaže Aladin Žerić, poljoprivrednik iz naselja Golubići nadomak Bihaća.

Ministar poljoprivrede u Vladi USK Adis Džanić, ističe kako situacija nikad nije bila teža.

"Imali smo jako loše vremenske prilike, zatim tu su bile i katastrofalne poplave, tako da su sve grane poljoprivredne proizvodnje u lošoj situaciji", kaže Džanić.

Ističe kako su vlasti u USK ove godine iz kantonalnog budžeta poljoprivredu pomogle sa 9,5 miliona maraka, što je rekordna cifra, ali da ni to neće biti dovoljno kako bi se pomoglo poljoprivrednim proizvođačima. Prema njegovim riječima, u narednom periodu Vlada USK razmotriće dodatne mjere pomoći agrarnom sektoru.

"Na pragu je jesenja sjetva i ako se ne pomogne poljoprivrednicima, vrlo lako bismo se mogli suočiti s nedostatkom hrane i s drastičnim rastom cijena. Stanje je alarmantno i zahtijeva hitne mjere", kaže Veladžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti