ODRŽAN SASTANAK

Ljekarska komora KS: Vlada KS mora naći rješenje kako ne bi došlo do štrajka

04.09.2023. 10:26 / Izvor: Akta.ba
ljekarska komora

Danas je u prostorijama Ljekarske/liječničke komore Kantona Sarajevo održan sastanak predstavnika Sindikata doktora medicine i stomatologije.

Danas je u prostorijama Ljekarske/liječničke komore Kantona Sarajevo održan sastanak predstavnika Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo, predvođene predsjednikom sindikata prim. dr. Izet Hočko i predsjednika Ljekarske komore KS dr. Rifat Rijad Zaid.

Tom prilikom se razgovaralo o predstojećem protestu ljekara i ostalih zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo, kao i o najavljenom štrajku koji počinje naredne sedmice, te reperkusijama koje će navedene aktivnosti izazvati u pogledu ostvarivanja zdravstvene zaštite za građane Kantona Sarajevo.

Zajednički stav da je Vlada KS, a prije svega nadležno ministarstvo zdravstva KS, mogla i morala pronaći zajednički jezik sa svim sindikatima iz oblasti zdravstva kako se ne bi desio ovakav razvoj događaja. Tim prije jer se prethodnih devet mjeseci pokušavalo doći do zajedničkog rješenja.

Također, Ljekarska komora je, obzirom na ulogu i odgovornost koju ima u zdravstvenom sistemu, potpuno na stanovištu opravdanih zahtjeva Sindikata doktora medicine i stomatologije KS. Tim prije što navedeni zahtjevi apsolutno ne narušavaju finansijsku stabilnost Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Zajednički smo stava da, bez obzira na štrajk, pacijenti koji zahtijevaju neodložnu medicinsku pomoć neće osjetiti da je štrajk zdravstvenih radnika u toku. Sindikat doktora, uz pomoć Ljekarske komore će svakako posebno voditi računa o tom aspektu u narednom periodu.

Na kraju, događanja u Kantonu Sarajevo su rezultat lošeg planiranja, vođenja, ali i loših kadrovskih rješenja u izboru onih koji bi trebali reformisati loš zdravstveni sistem, poboljšati prava pacijenata, uslova rada doktora i svih ostalih zdravstvenih radnika.

Nadamo se da je ovo opomena koja će značiti temeljite promjene u narednom periodu. Za početak u Kantonu Sarajevo, saopćili su.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti