Problemi u sistemu

Imaju li djeca s poteškoćama u razvoju jednake uslove u odgoju i obrazovanju?

06.09.2023. 10:07 / Izvor: Akta.ba
vrtići

Prema Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo, za svu djecu potrebno je osigurati jednake uslove u odgoju i obrazovanju.

Upis djece s poteškoćama u razvoju u sarajevske vrtiće mogao bi narušiti ugled Ministarstva odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo - tako glasi sporna odluka kantonalnog Pravobranilaštva dostavljena Općinskom sudu. Majka koja godinu dana vodi pravnu bitku za svoje dvoje djece, kaže na ovome neće stati niti će odustati.

Majka dvoje djece s poteškoćama u razvoju prošle je godine pokušala upisati djecu u sarajevske vrtiće koji se nalaze u EMIS sistemu. Pronašla je mjesto u privatnom vrtiću, a potom je zatraženo od Kantona Sarajevo da osigura edukativnog asistenta. Nakon što Kanton to nije učinio, majka je, kaže, pokrenula spor.

"Ministarstvo ni na koji način u sklopu instrukcija i samog teksta konkursa nije navelo da neće obezbijediti asistente za privatne ustanove", kaže majka djece s poteškoćama u razvoju.

Majka, ukazuje na još jedan problem u EMIS sistemu.

"Za mene kroz EMIS sistem sakrivene su mješovite grupe za djecu od 3 godine do polaska u školu. Zbog čega je to sakriveno, ja ne znam. Ja sam prigovor upućivala s tim u vezi jer, pazite, onoliko koliko su moja djeca prerasla mješovitu grupu od 3 godine do polaska u školu, isto tako su prerasla i grupu u 6. godini života", ističe majka.

U svom saopštenju Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo negira sve navode.

"Ministarstvo nema zakonsku mogućnost finansiranja radnika u privatnim ustanovama, čiji osnivač nije Kanton Sarajevo (Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, Zakon o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo). Ministarstvo za odgoj i obrazovanje je cijeneći najbolji interes djece majci ponudilo mogućnost da upiše djecu u javnu predškolsku ustanovu u sastavu JU Djeca Sarajeva, jer bi Ministarstvo bilo u mogućnosti u skladu sa zakonom finansirati asistenta za djecu u javnoj predškolskoj ustanovi, čije osnivač jeste Kanton Sarajevo. Navedenu ponudu koju je Ministarstvo cijenilo da je u najboljem interesu djece s teškoćama majka je odbila i nastavila insistirati da njeno dvoje djece pohađaju ranije odabranu privatnu predškolsku ustanovu", navode iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Prema Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo, za svu djecu potrebno je osigurati jednake uslove u odgoju i obrazovanju.

Advokatica koja zastupa majku dvoje djece sa poteškoćama u razvoju podsjeća na zakonski i pravni okvir.

"Tvrditi da ne postoji zakonski okvir i pravni osnov da ta djeca budu u vrtiću može izjaviti samo neko ko očigledno nije upoznat sa obavezama koje je država preuzela", naglašava advokatica Sabina Hota.

Na neka pitanja zatražili smo odgovore i od Javne ustanove “Djeca Sarajeva”, no, na naš upit nisu odgovorili. Na pitanje o ovoj situaciji premijer Kantona Sarajevo imao je odgovor.

"To što je javnost imala da vidi u subotu, odnosno na nedjelju, to je samo isječak jedne odluke, to je zlonamjerno protumačen odgovor na tužbu pravobraniteljstva", kaže premijer KS Nikad Uk.

Defektologinja s dugogodišnjim iskustvom rada sa djecom sa poteškoćama u razvoju - mišljenja je da stvari na početku u sistemu nisu pravilno postavljene.

"Mislim da mi svi samo pričamo preko 20 godina, da se ne rade konkretne i adekvatne stvari, prije svega stručne. Hvalimo se svima da su nam djeca u fokusu, mislim da nisu", ističe defektologinja Emrisela Delić.

Podsjećamo, samohrana majka dvoje djece s poteškoćama u razvoju vodi pravnu bitku s institucijama Kantona Sarajevo s ciljem da se njenoj djeci omogući upis u javni ili privatni vrtić. Općinski sud Sarajevo je izricanjem mjere osiguranja naložio resornom ministarstvu da u roku osam dana osigura prihvat i boravak djece u vrtiću, no kanton se žalio na odluku, a Kantonalni sud krajem avgusta ukida rješenje. Pravobranilaštvo je, zatim od suda zatražilo garanciju od 5 hiljada maraka za štetu koja bi mogla nastati ukoliko djeca budu upisana u javni vrtić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti