BiH ima veliki turistički potencijal

Sarajevo domaćin jednog od najvažnijih turističkih događaja Uzakrota travel summita

13.09.2023. 14:01 / Izvor: Fena
Uzakrota travel summit

Sarajevo je danas domaćin jednog od najvažnijih turističkih događaja u svijetu - Uzakrota travel summita.

Sarajevo je danas domaćin jednog od najvažnijih turističkih događaja u svijetu - Uzakrota travel summita, na kome učesnici diskutuju o važnosti održivog turizma, te budućnosti i prilagođavanju ovog sektora potrebama novih generacija putnika.

Ove godine, u organizaciji Devim Toura i uz podršku USAID-a i Visit Sarajevo, skup je prilika da se sagledaju novi trendovi u turizmu, a učestvuju tour operateri, predstavnici turističkih agencija, aviokompanija, hotela, startupa iz oblasti putničke tehnologije, predstavnici tehnoloških i kompanija koje pružaju logistiku turističkoj industriji iz cijelog svijeta.

Otvorenju summita prisustvovao je ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin koji je rekao da se radi o veoma značajnom skupu koji okuplja profesionalce u oblasti turizma.

"Bosna i Hercegovina ima ogroman turistički potencijal bilo da je riječ o historijskom naslijeđu ili prirodnim ljepotama. U tom smislu vjerujemo da će ovaj skup pružiti i značajan doprinos ekonomiji BiH, te pružiti mogućnost predstavljanja turističkih agencija", dodao je Girgin.

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder je izjavila da je Uzakrota travel summit prilika da se razgovara o turizmu i potencijalima koje u tom smislu ima BiH, kao i za njihovo predstavljanje gostima na  summitu.

"Imala sam priliku da se uvjerim da oni dosta toga znaju o BiH i svemu onome što smo htjeli da dodatno približimo i predstavimo. Također, bit će to prilika da razmjenimo iskustva, pa i da čujemo primjedbe i sugestije. Sada u nekim neformalnim razgovorima ono što mogu da čujem jeste da infrastruktura u BiH mora biti bolja i sa time se apsolutno slažem. Nadam se da ćemo sa gostima, prijeteljima BiH dobiti jedan snažniji poticaj razvoju turizma u našoj zemlji", naglasila je Pozder.

Direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID-a u BiH Karl Wurster je rekao da američka vlada putem USAID-ov Projekta razvoja održivog turizma u BiH (Turizam) podržava i učestvuje na prvom Uzakrota summitu u Sarajevu.

"Podrška tom događaju predstavlja jedan od mnogih načina na koje USAID radi na unapređenju profila destinacije Bosne i Hercegovine, te promociji ove živopisne zemlje kao atraktivne turističke destinacije i centralnog turističkog čvorišta na Balkanu", naveo je Wurster.

Uzakrota Summit, kako je dodao, otvara mogućnost za uspostavljanje unosnih saradnji, novih partnerstava i dalji razvoj jednog od najbrže rastućih sektora u BiH.

uzakrota

"Posebno smo uzbuđeni zbog mogućnosti novih investicija koje potiču razvoj kongresnog turizma, koji ima potencijal da postane jedan od najvećih razvojnih faktora bh. ekonomije, a ujedno otvara priliku za smanjenje sezonalnosti turističkog sektora i generisanje prihoda tokom cijele godine", dodao je Wurster.

Sarajevo kao destinacija, kako je istaknuto na summitu, posebno je značajna za turiste iz Turske, te se očekuje da će broj turista u BiH rasti u narednom periodu.

Učesnici će diskutovati o brojnim temama poput održivog turizma koja uključuje diskurs o promociji turističkih praksi koje su i ekološki i društveno odgovorne, s ciljem ublažavanja negativnih učinaka na destinacijska područja. Bit će govora i o destinacijskom marketingu koji se odnosi se na primjenu metoda usmjerenih na efikasnu  promociju i uspostavljanje brenda za pojedine destinacije s ciljem privlačenja turista.

Posebna pažnja na panelima bit će posvećena i pitanjima uticaja tehnologije, posebno internetskih platformi za rezervacije, aplikacija za pametne telefone, te digitalnom marketingu koji se odnosi se na primjenu metoda usmjerenih na efikasnu promociju i uspostavljanje brenda za pojedine destinacije s ciljem privlačenja turista.

Jedan od najznačajnijih turističkih događaja u svijetu, Uzakrota, prethodnih godina uspješno je održan u Londonu, New Yorku, Bakuu, Berlinu, Beogradu, Dublinu, Atini i Istanbulu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti