Digitalna transformacija

Digitalizacija podiže konkurentnost i povećava profitabilnost kompanija

15.09.2023. 08:12 / Izvor: Fena
Digitalizacija

Digitalizacija je proces podizanja konkurentnosti i povećanja profitabilnosti kompanija.

Digitalizacija je proces podizanja konkurentnosti i povećanja profitabilnosti kompanija, istaknuto je na događaju koji je sinoć u Sarajevu organizovan u sklopu projekta "Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini" (EU4DigitalSME).

Šef kooperacija u Delegaciji Evropske Unije u BiH Stefano Ellero izjavio je da je digitalna transformacija jedna od ključnih politika EU i posebno je važna u saradnji sa zemljama partnerima i zemljama koje imaju kandidatski status za članstvo u EU.

Naglasio je da je taj proces izuzetno važan za mala i srednja preduzeća kako bi ona mogla poboljšati svoje poslovne rezultate i biti konkurentna na tržištima. 

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić naveo je da ta institucija želi podići svijest o potrebi digitalizacije procesa proizvodnje i upravljanja kompanijama u BiH zbog trenutne loše iskorištenosti mašina, kapaciteta i rokova isporuke.

Dodao je da postoje primjeri kako su određene bh. kompanije uspješno realizovale proces digitalizacije i povećale izvoz za 103 posto, prihod za 90 posto, a plate za 47 posto.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović rekao je da u tom ministarstvu od 2016. postoji programska linija "Modernizacija poslovanja, uvođenje novih standarda kvaliteta i digitalizacije poslovanja".

Istakao je da su ove godine uspješno implementirali 2,3 miliona KM u sklopu te linije, što pokazuje da postoji veliko interesovanje kompanija za tu vrstu podrške.

Direktorica Verlab instituta Lejla Gurbeta Pokvić kazala je da su došli na ideju osnivanja Centra za digitalnu transformaciju unutar tog instituta da kompanijama pruže punu podršku u osmišljavanju projekata takve transformacije i osiguravanja njihovog sufinansiranja. 

Događaj je bio jedinstvena prilika za upoznavanje s najnovijim tehnologijama i inovacijama koje se razvijaju širom svijeta, s posebnim fokusom na vještačku inteligenciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti