Posljedice po zdravlje mještana

Rudarenje litija: "Voda pecka po tijelu, iskaču plikovi…"

15.09.2023. 08:19 / Izvor: N1
Litij

BiH odavno se guši u vlastitom smeću.

BiH odavno se guši u vlastitom smeću. Deponije smeća mogu se vidjeti na sve strane, svakodnevno svjedočimo uništavanju rijeka, šuma, planina, zbog stranih investicija i investitora. Industrija rudarstva litijuma trenutno je u velikom porastu, a njegovo izvlačenje iz zemlje sa sobom nosi velike posljedice na lokalnu sredinu i zaštitu prirode. Šta rade nadležni i kako kontrole često prolaze ispod radara?

Neželјeni efekti kontaminacije pale crvenu lampicu u svim lokalnim sredinama. U Varešu, Kaknju, Jezeru, kod Zvornika, Čapljini provode se istraživanja s ciljem izvlačenja ruda, zvanično dragocjenih metala poput zlata i srebra, a građani upozoravaju da postoji mogućnost da se rudari litijum što je opasno za okoliš. Grupa stanovnika Kaknja je sredinom juna 2023. godine predala SIPA-i krivičnu prijavu.

“Radi se o kompaniji Adriatic Metals, Trgošped, protiv institucija koje su šutile na naše upite sta se dešava na Mehoriću, nadležnih institucija preko ministarstava itd.” / Mi trenutno imamo manjak vode u Bukovici što se nikad nije ovako desilo tu vodu mi nesmijemo piti interni testovi ne pokazuju nimalo dobre rezultate, u zadnje vrijeme nije dobra ni za kupanje, pecka po tijelu – javljaju se ranice javljaju se osipi, ljudi su masovno kod dermatologa, a lijeka nema”, kazala je Hajrija Čobo, aktivistkinja iz Kaknja.

Čobo kaže prijave su podnesene zbog sumnje na organizovani ekološki korporativni kriminal opasno zagađenje prirode i pitkih voda, u svrhu materijalne koristi. Iako, nema jasnih dokaza da investitori krše pravila, rudarenja i odlaganje opasnog otpada, utiče i na zemljoradnike.Toksički kokteli se infiltriraju u obližnje rijeke, potoke sto uzrokuje ekološke katastrofe.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti