Zakon o lovstvu Republike Srpske

Lovišta u RS-u moraće pod koncesije, Klekovača "probila led"

20.09.2023. 13:29 / Izvor: bijeljina.org
lovišta

Zakonom o lovstvu Republike Srpske propisano je se da se sportsko-rekreaciona lovišta dodjeljuju na korišćenje putem javnog oglasa.

Zakonom o lovstvu Republike Srpske propisano je se da se sportsko-rekreaciona lovišta dodjeljuju na korišćenje putem javnog oglasa, a na to je i u posljednjem izvještaju upozorila Komisija za koncesije.

Firma "Tehnički remont Bratunac" prije nekolik dana dobila je koncesiju za upravljanje u privrednom lovištu "Klekovača" na teritoriji Istočnog Drvara. Vlasnik TRB-a je poslanik u Narodnoj skupštini RS Slavenko Ristić.

Ovo je prva koncesija za odstrel divljači dodijeljena u Republici Srpskoj gdje lovištima mahom upravljaju lovačka udruženja. Međutim Komisija za koncesije Republike Srpske u posljednjem izvještaju koji je podnijela Narodnoj skupštini Republike Srpske naglasila je da je u Srpskoj i dalje prisutan problem neusaglašenosti zakona koji reguliše oblasti koje po odredbama Zakona o koncesijama mogu biti predmet koncesije, a još uvijek nisu.

"Tako i dalje nije riješen sukob zakona u pogledu nadležnosti i postupka davanja dozvola za korištenje lovišta, iako je na ovaj problem Komisija ukazala u prethodnom izvještaju. Zakonom o koncesijama navedeno je da lovstvo ulazi u oblast koncesija, a Zakonom o lovstvu Republike Srpske reguliše se da se sportsko-rekreaciona lovišta dodjeljuju na korišćenje putem javnog oglasa nadležnog ministarstva i da se dodjeljuju na korišćenje na period od 10 godina, pri čemu se ne radi o ugovoru o koncesiji", navodi se u izvještaju.

Zaključuju da se u RS ne primjenjuje Zakon o koncesijama, iako bi ova djelatnost od javnog interesa "morala biti podvedena pod koncesionu djelatnost".

"Uvođenje djelatnosti izgradnje, korišćenja i održavanja sportskih objekata u oblast koncesija i izmjena i dopuna Zakona o koncesijama na način da su definisane koncesione naknade iz oblasti sporta, već daju rezultate, što je vidljivo po povećanoj zainteresovanosti za koncesije u ovoj oblasti u izvještajnom periodu. Ovo potrđuje opravdanost insistiranja Komisije na intenziviranju usaglašenog djelovanja svih institucija na uvođenju oblasti koje mogu biti predmet koncesija definisanih Zakonom, a do sada nisu uvedene u koncesioni odnos", smatraju u komisiji.

Republika Srpska je od koncesionih naknada tokom 2022. godine prihodovala 50.677.782 KM. Prihodi od davanja prava na eksploataciju prirodnih resursa iznose 11.951.207 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti