200 panelista i preko 1000 učesnika

U Sarajevu počela prva "Sarajevska energetska i klimatska sedmica - SECW 2023"

25.09.2023. 10:05 / Izvor: Akta.ba
SECW
OTVORI GALERIJU

Ovaj međunarodni događaj koji će trajati do 29. septembra okupio je više od 200 panelista i panelistica i preko 1000 učesnika iz svih krajeva svijeta.

U Sarajevu je danas počela SECW 23 - “Sarajevska energetska i klimatska sedmica" s ciljem ubrzavanja i usmjeravanja tranzicije energetike, koja na svojevrsan način predstavlja adekvatnih rješenja za izazove klimatskih promjena i način provođenja reformi energetskog sektora ka obnovljivim izvorima energije i energijskog efikasnosti.

Ovaj međunarodni događaj koji će trajati do 29. septembra okupio je više od 200 panelista i panelistica i preko 1000 učesnika iz svih krajeva svijeta.

Bosni i Hercegovini predstoji donošenje važnih odluka o budućnosti energetskog sektora, uvažavajući važnost klimatskih promjena, odnosno ciljeva klimatske neutralnosti i dekarbonizacije energetskog sektora BiH do 2050. godine. Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine, opredijelilo se za postizanje klimatske neutralnosti, doprinoseći BiH u postizanju tog cilja, te uključilo u međunarodne projekte razvoja i implementacije konkretnih koraka u tom pravcu.

Prvog dana Sedmice analizirat će se dosadašnji proces kretanja energetske tranzicije u Bosni i Hercegovini, kako sa ekspertima iz Bosne i Hercegovine tako i sa stručnjacima iz svih krajeva svijeta u okviru radionica koje održavaju Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA) i Sekretarijat za tranziciju regiona bogatih ugljem iz Brisela.

Fokus prvog dana konferencije je pravedna tranzicija regiona bogatih ugljem, strateški ciljevi ka dekarbonizaciji, upravljanje koordinacijom na više nivoa vlasti za ublažavanje klimatskih promjena.

Amra Šurković, General Manager SECW je kazala da je riječ o vrlo važnom događaju koji će tokom pet dana okupiti više od 1.000 učesnika iz cijelog svijeta, uključujući visoke dužnosnike, predstavnike svih nivoa vlasti, ministre u oblasti energije, klime i okoliša, prostornog uređenja, saobraćaja, predstavnike institucija Evropske unije, Energetske zajednice, Svjetsko energetsko vijeće, proizvođače najmodernije opreme kao što su toplotne pumpe, solarne elektrane, vjetroelektrane itd. te akademsku zajednicu, stručnjake, poduzetnike, investitore, finansijere, nevladine organizacije, medije i ostale zainteresirane strane.

“Bogato iskustvo i nasljeđe bh. energetike učinilo je da Bosna i Hercegovina bude i danas regionalni lider, a da bi tako i ostalo potrebno je nastaviti pratiti trendove u energetskom sektoru, donositi ponekad teške, ali ispravne odluke o budućnosti energetskog sektora, uvažavajući da je krajnji cilj dekarbonizacija energetskog sektora, odnosno, prestanak korištenja fosilnih goriva do 2050. godine. Naročito uglja”, kazala je Šurković.

Podsjetila je da će se u okviru SECW, kroz prezentacije, diskusije, sastanke i sajmove, razgovarat o energetskim i klimatskih politikama, ciljevima i prilikama u oblasti energije i klime, energetskim sistemima budućnosti, inovativnim poslovnim modelima, izazovima i prilikama u cilju postizanja energetske sigurnosti i klimatske neutralnosti, cirkularnoj ekonomiji, poboljšanju kvaliteta zraka i zaštiti okoliša.

Pomoćnik ministra u Sektoru za energetiku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Admir Softić, kazao je da skupovi, kao ovaj koji su posvćeni pitanjima i izazovima sa fokusom na energiju i klimu imaju veoma važan uticaj na razvoj Bosne i Hercegovine.

“Dekarbonizacija energetskog sektora BiH je ključna za našu zemlju ona je izuzetna prilika za stvaranje čiste energije stvaranje novih radnih mjesta i privlačenje investicija. Dekarbonizacija energetskog sektora može biti pokretač za razvoj zemlje, prilika za održivu budućnost i doprinosi borbi protiv klimatskih promjena. Eneregetski sektor predstavalja jednu od ključnih privrednih grana BiH te je njegova organizacija i usmjerenost ka obnovljivim izvorima energije otvara brojne razvojene mogućnosti", kazao je Softić.

Ovakvi procesi omogućavaju da BiH postane lider regiona u oblasti čiste energije.

Softić je kazao da je naša zemlja u proteklom periodu poduzela nekoliko važnih koraka ka energetskoj tranziciji i ispunjenje međunarodnih obaveza. Jedan od najvažnijih jeste izrada integrisananog klimatskog plana BiH do 2030. godine. Riječ je o dokument koji usmjerava i definiše procese dekarbonizacije BiH čiji je prvi nacrt pripremljen.

"Ovaj dokument predstavalja cjelokupnu analizu stanja u sektoru obnovljive energije, identificiraizazove i pruža prijedloge za njihovo rješavanje. RRA dokument je usmjeren i ka poboljšanje domaćeg pravnog i institucionalnog oblika i bitan za razvoj obnovljivih izvora energije. Obnovljivi izvori su vrlo važni za BiH. Za razliku od mnogih drugih zemalja imamo potencijala iz hidroenergije, sunca i vjetra ali raspolažemo i potencijalima kada je geotermalni potencijal u pitanju - biomasa", istakao je Softić.

Prisutne je podsjetio na značaj usvajanja Zakona i zakonskih regulativa. Kazao je da je zakonodavni strateški okvir i njegovo usklađivanje sa EU naš sljedeći korak koji moramo ispuniti. Podsjetio je i na to da je pomoći međuarodnih organizacija kao što je IRENA jako važna i korisna.

"Zemlje EU i pored poteškoća nastavljju ka energetskoj tranziciji. Veliki je izazov za sve, a posebno za nas da na pravi način definišemo pravi pravac dekarbonizacije energetskog sektora. Ovo je proces koji zajedno moramo pratiti, otvoreni smo za saradnju da ostvarimo najbolje po sve", kazao je.

U toku narednih dana kroz panele će biti detaljno predstavljen proces razvoja cirkularne ekonomije, korištenja obnovljivih izvora energije i njihove proizvodnje u zemljama zapadnog Balkana, te razvijanje elektromobilnosti u regiji.

Drugi dan konferencije, usmjeren je na finansiranju dekarbonizacije tržišnim mehanizmima, te nalasku puta ka klimatski neutralnoj budućnosti regiona. Zanimljivo je da će četvrti dan Sedmice bit posvećen Emeriku Blumu, osnivaču Energoinvesta u okviru kojeg će biti održani paneli na temu zaštite okoliša u projektima dekarbonizacije, razvoja prijenosnih i distributivnih mreža za integraciju obnovljivih izvora energije, te razvoj novih tehnologija sa fokusom na inovativne metode.

Konferencija SECW 2023 završit će u petak, 29.9. u prostorijama Privredne/Gospodarske komore FBiH razgovorima o energijskoj efikasnosti i inovacijama u daljinskim grijanjima i hlađenjima.

Organizatori konferncije po prvi put su domaće institucije Privredna/Gospodarska komora FBiH u saradnji sa partnerima, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića, Federalnog ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalnog Ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva privrede KS, Grada Sarajeva, Grada Mostara i Brčko Distrikta.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti