PROMJENA NAVIKA DUG PROCES

Reciklaža otpada u Sarajevu: Nekima kante služe za čuvanje kukuruza

29.09.2023. 11:36 / Izvor: Akta.ba
reciklaža

Kućnim razvrstavanjem i pravilnim odlaganjem otpada građani Sarajeva mogu pomoći svom gradu da bude čistiji.

U okviru projekta "Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo", na području grada postavljeno je 275 zelenih otoka, odnosno kompleta kontejnera za razvrstavanje otpada.

Kućnim razvrstavanjem i pravilnim odlaganjem otpada građani Sarajeva mogu pomoći svom gradu da bude čistiji, a osim toga, smanjuju rizik pretvaranja zelenih površina u deponije, te učestvuju u uštedi energije i očuvanju prirodnih resursa.

Ovom prilikom smo kontaktirali KJKP Rad Sarajevo sa pitanjem da li je u dovoljnoj mjeri zaživjelo odvojeno sakupljanje, razdvajanje i reciklaža otpada u Sarajevu.

"Promjena navika je poprilično dug i mukotrpan proces u kojem su mnoge države Europske Unije "potrošile" dvije decenije kako bi dobili rezultate približne onim koje su željeli. Obzirom da u Bosni i Hercegovini je početak aktivnosti na promjenama navika, možemo reći da su građani premašili naša očekivanja", kazali su iz KJKP Rad Sarajevo za Akta.ba.

Upoređujući podatke iz 2022. godine o ukupnoj količini prikupljenih reciklažnih sirovina za cijelu godinu, ukupna količina reciklažnih sirovina za prvih šest mjeseci 2023. godine jednaka je ukupno prikupljenoj količini reciklažnih sirovina za prošlu godinu.

"Uzimajući u obzir tri mjeseca ove godine i uspoređujući ih sa istim periodom 2022. godine, u 2023. godini primjetno je uvećanje u mjesecu maju za 24 %, junu za 32 % i julu za 47 % ukupno prikupljenih reciklažnih sirovina, gdje do kraja 2023. godine možemo očekivati da za 100 % premašimo ukupne količine prikupljenih reciklažnih sirovina u odnosu na 2022. godinu", predviđaju.

OTPAD

Međutim, kako navode postoje i situacije u kojima na terenu zatiču različite anomalije gdje lokalno stanovništvo nepropisno odlaže otpad ili im kante služe za neke druge svrhe poput čuvanja kukuruza u njima.

"Pored Hrasnice, takve situacije su zabilježene na području naselja Stup, Otes, Butmir, Sokolović kolonija, Zabrđe, Hrasno brdo i druge, ali u navedenim situacijama obavještena je Služba komunalnih redara koji su u skladu sa svojim ovlaštenjima obavljali zadatke na terenu, sačinjavali zapisnike koji su prosijeđivani nadležnoj Kantonalnoj komunalnoj inspekciji na izricanje kazni shodno Zakonu o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo", rekli su nam.

U dva navrata je bilo i pokušaja otuđenja kanti koje su rezultirale izricanjem kazni za prekršioce.

Važno je istaknuti da reciklaža znatno smanjuje količinu otpada koji se odlaže. Odvojeno prikupljanje otpada jedan je od najdirektnijih načina kojim se pridonosi zaštiti okoline, smanjenju onečišćenja i održivom razvoju. Zbog toga je važno da taj proces započne u domaćinstvu svakog stanovnika Sarajeva, a uskoro - nadamo se - i cijele Bosne i Hercegovine.

E.S

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti