FORTO - MAHMUZIĆ

Od polovine 2024. godine građani FBiH neće morati donositi CIPS potvrde u banke

05.10.2023. 12:12 / Izvor: Fena
forto

Od polovine 2024. građani FBiH neće morati donositi CIPS prijavu u bilo koju banku.

 

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto sastao se danas s direktorima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) i Agencije za bankarstvo Federacije BiH, Almirom Badnjevićem i Jasminom Mahmuzićem.

Razgovarano je o aktivnostima na planu digitalne transformacije, s fokusom na unapređenje načina na koji banke i drugi subjekti bankarskog sistema pružaju usluge građanima i privredi.

"Nema boljeg mjesta od regionalnog digitalnog samita da se objave stvari koje su vezane za to kako digitalizacija i digitalna transformacija mogu utjecati na svakodnevni život građana", kazao je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto na pres-konferenciji, održanoj nakon sastanka.

Najavio je u tom kontekstu kako će u prvoj polovini naredne godine biti ukinut 'jedan papir', precizirajući kako se radi o CIPS-ovoj potvrdi, te konstatirajući kako je to, zapravo, početak jednog procesa u čijoj konačnici više neće biti potrebno da se bilo šta radi posredstvom papira.

"Papir koji ukidamo je CIPS-ova potvrda koju više nećete morati nositi u banku.To za bankarski sektor u FBiH više neće biti potrebno u toku sljedeće godine", pojasnio je Forto, dodajući kako će u narednom periodu sličan dogovor biti postignut sa Agencijom za bankarstvo RS.

Istovremeno, pozvao je sve općine, kantone, oba bh. entiteta i državni nivo, koji u svom poslovanju zahtijevaju dokaz CIPS-a, da se obrate resornom ministarstvu kako bi se to ukinulo, „jednostavno neće više biti potrebno da se to printa i nosi bilo gdje“.  

Ocijenio je kako se radi o simboličnom početku digitalne transformacije koja u svakodnevnom životu građana može koristiti, navodeći kako će naredni korak omogućiti građanima da ne moraju potpisivati, ovjeravati i čekati u redu, a kako bi mogli sve uraditi u digitalnom i online formatu.

Na značaj ovog koraka ukazao je i direktor IDDEEA-e  Almir Badnjević, naglašavajući kako je ova agencija trenutno fokusirana na jačanje razmjene podataka putem web servisa, prije svega, s nadležnim organima, ali, istovremeno, i na iznalaženje zakonskih rješenja za pružanje kvalitetnijih usluga.

Dodao je kako je ovo rješenje prije par godina, jednim dijelom, i funkcioniralo - kada je IDDEEA pružila direktan link ka bankama, pa su banke onda imale pristup i izdavale tu tzv. potvrdu o prebivalištu (CIPS), nakon čega je to čak i sudski zabranjeno.

Badnjević nadalje navodi, kako je u međuvremenu pronađen način i kako u principu IDDEEA i Agencija za bankarstvo FBiH mogu da sarađuju, na način osiguranja stalnog linka, putem kojeg će biti omogućen direktan uvid u ono što stranke zanima.

Badnjević je s medijima podijelio i informaciju da će iduće sedmice na web stranici IDDEEA-e imati, prvi u BiH, portal otvorenih podataka, sa više od 45 različitih podataka iz svih evidencija ove agencije.

Direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH Jasmin Mahmuzić je, također, izrazio zadovoljstvo činjenicom da se došlo do odgovarajućeg rješenja.

"Nakon analize određenih procesa u bankama, uvidjeli smo da je izdavanje i donošenje CIPS-ove potvrde u banku problematično s više aspekata", kazao je Mahmuzić, podsjećajući, između ostalog, na nepotrebni utrošak papira i vremena klijenata.   

Ocijenio je kako je kod uvođenja inovacijskih rješenja značajno da to prati i odgovarajuća politička podrška, najavljujući iznalaženje novih rješenja za naredni period.

Najava spomenutih rješenja na određeni način korespondira sa održavanjem Šestog digitalnog samita zapadnog Balkana, najvećeg regionalnog digitalnog događaja o saradnji u oblasti digitalne transformacije, koji je organiziran uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), a kojem je domaćin Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti