Znatnije povećati

Ranka Mišić najavila sindikalnu borbu za rast najniže plate

11.10.2023. 09:53 / Izvor: SRNA
Ranka Mišić

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je jučer da je potrebno znatnije povećati najnižu platu.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je jučer da je potrebno znatnije povećati najnižu platu i da će se raditi na utvrđivanju novog sistema plata.

Na sastanku Regionalnog sindikalnog centra Bijeljina, kojem je prisustvovao veliki broj predstavnika sindikalnih organizacija ove regije, Mišićeva je pohvalila neke poslodavce, ali je ocijenila da i dalje postoji jedan broj njih koji umanjuju prava radnika i radnici im odlaze zbog loših uslova rada i niskih plata.

"To poslodavce, izgleda, ne brine, već traže nove kvote na nivou BiH da se podignu za uvoz nove radne snage. Nisam ksenofobična, volim sve ljude na ovoj planeti, ali mislim da je prioritet zadržati stanovništvo u Republici Srpskoj", istakla je Mišićeva.

Za novi sistem plata u Republici Srpskoj kaže da bi se utvrdio minimum plata za svaku stručnu spremu ispod kojeg nijedno preduzeće i nijedna ustanova, niti jedan poslodavac ne bi mogao da isplaćuje platu.

"Preko tog iznosa mogao bi isplaćivati plate, u skladu sa svojim kapacitetima, a omjer plata trebalo bi da bude negdje jedan prema četiri i to bi bilo zdravo u ekonomskom i socijalnom smislu, cijeneći realan ambijent u kojem živimo", zaključila je Mišićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti