Održana 8. sjednica

Posavski kanton dobio novi zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu

12.10.2023. 08:17 / Izvor: Federalna.ba
Domaljevac

U Domaljevcu je održana 8. redovita sjednica Skupštine Posavskog kantona na kojoj je usvojen novi zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu.

U Domaljevcu je održana 8. redovita sjednica Skupštine Posavskog kantona na kojoj je usvojen novi zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu u tom kantonu.

Za novi zakon o gospodarenju državnim poljoprivrednim zemljištem glasovali su zastupnici iz HDZ-a BiH, jedan zastupnik iz HDZ-a 1990 te zastupnici iz SDP-a i PDA.

“Vjerujem da će donošenjem ovog zakona podjednako biti nezadovoljni svi, odnosno podjednako zadovoljni svi, ali ono što je najvažnije - to je da će zemljište napokon biti obradivo“, kazao je predsjednik Skupštine PK-a Blaž Župarić (HDZ BiH).

Ovom zakonu, osim što negoduju lokalni poljoprivrednici iz Odžaka, nije naklonjena ni općinska načelnica, čija je stranka donijela ovakav zakon. Ministar poljoprivrede Mato Brkić (HDZ BiH) je lokalne poljoprivrednike koji negoduju nazvao uzgajivačima poticaja: “Ja znam da među tim prosvjednicima ima uglednih poljoprivrednih proizvođača, ali su oni u manjini“.

“Ovaj zakon, mislim da samo još treba slika onoga koji treba da dobije, i onog trenutka kada po ovom zakonu dobije zemlju - nikada više, dok on sam ne odustane, ta zemlja od njega nikada više neće moći biti oduzeta“, bile su riječi odžačke načelnice Nade Ćulap (5.10.2023.).

Opozicija najavljuje preispitivanje ovog zakona jer smatraju da je neustavan.

“Pozivamo i premijera Nermina Nikšića da preispita ustavnost ovog zakona, mislimo da je neustavan“, ističe Anes Osmanović, predsjednik Kluba SDA-a.

HRS-ov zastupnik Drago Zečević tvrdi kako se zakon pravio tako da odmah u startu daje prednost nekim određenim ljudima: "Prema tome glavna stavka koju sam je zamjerio je domicilno stanovništvo koje u federalnom zakonu se prepoznaje, a u kantonalnom je odbačeno“.

Podsjećamo da je državno poljoprivredno zemljište na području općine Odžak već nekoliko godina neobrađeno, a radi se o 1.600 hektara. Lokalni poljoprivrednici, ali i dio političkih dužnosnika, smatraju da kantonalna vlast radi protiv domaćih ljudi, a u korist jedne strane firme. Hoće li ovaj zakon biti kraj priče o zemlji ili samo novi nastavak, bit će poznato u narednom periodu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti