Završnica projekta IntervetWB: Ispraćena još jedna grupa učenika iz Italije

12.10.2023. 16:11 / Izvor: Akta.ba
interwet
OTVORI GALERIJU

U okviru ERASMUS projekta razmjene učenika mješovitih srednjih škola, Centar za cjeloživotno učenje IUS-a organizovao je jučer "Mobility across Europe".

U okviru Erasmus + projekta razmjene učenika mješovitih srednjih škola, Centar za cjeloživotno učenje IUS Life organizovao je jučer prezentaciju projekata pod nazivom "Mobility across Europe".

Radi se o događaju kojim je obilježena završnica projekta IntervetWB koji je trajao tri godine, okupio 14 zemalja učesnica, a u okviru kojeg su učenici naše zemlje išli u zemlje Evropske unije na praksu. 

IntervetWB projekat je otvorio prilike za drugi projekat Joint Hosting, gdje su učenici iz Italije dolazili na praksu u našu zemlju.

"Danas ispraćamo grupu od devet učenika, a sinoć nam je došla druga grupa koja će raditi praksu naredne četiri sedmice. Većina njih će raditi na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu, gdje će prva radna iskustva steći u RDC-IUS, (IUS Centar za istraživanje i razvoj) te u bh. hotelima", kazala je za Akta.ba Mirsada Mehremić, pomoćnica direktora Centra za cjeloživotno učenje i koordinatorica projekata IUS za IntervetWB.

Zahvaljujući projektu IntervetWB, učenici srednjih strukovnih škola iz Bosne i Hercegovine su imali priliku steći svoja prva radna iskustva u zemljama članicama Evropske unije koje učestvuju u ovom projektu, dok su srednjoškolci iz srednjih škola iz Republike Italije stekli svoja prva radna iskustva u kompanijama u Kantonu Sarajevo.

Srednjoškolci su imali priliku upoznati i razmijeniti vlastita iskustva stažiranja u različitim zemljama. Program je bio prilika za mlade ljude da bolje razumiju važnost interkulturalne razmjene, razviju svoje komunikacijske vještine, prošire svoje vidike, steknu prva radna iskustva i nova prijateljstva i budu dio Erasmus + međunarodne razmjene učenika.

Učenik Kenan Junuzović, sada student IUS-a, je u okviru IntervetWB projekta imao priliku da posjeti Poljsku, Italiju i Sloveniju.

"Sada kada gledam ovaj video, moram priznati da je sve to veoma emotivno za mene. Odlazak u Milano je bio moj prvi odlazak od kuće na duže vrijeme bez roditelja. Bilo je vrlo teško u početku, pogotovo što je to vrijeme bilo vrijeme pandemije Covida…", kazao je Junuzović.

Dodaje da je u Poljskoj stekao prvo radno iskustvo i vještine koje će u životu sigurno koristiti. 

"Sada imam priliku da dočekujem učenike koji dolaze u moju zemlji i da im kroz svoje iskustvo olakšam i učinim ljepšim boravak u mojoj zemlji", ističe.

U kratkim prezentacijama, učenici iz Italije su vrlo emotivno podijelili svoja iskustva sa projektom IntervetWB i boravkom u Sarajevu. Prikazajući najljepše provedene trenutke, svi su bili složni u jednom. Bilo je ovo iskustvo o kojem će svi dugo pričati.

"Kada sam čula da dolazim u Sarajevo, prvo nisam bila oduševljena. Pomislila sam, pa zašto Sarajevo, a sada ne želim da idem odavde. Ne želim se vratiti u Italiju. Hvala svim nastavnicima i Kenanu što su naš boravak ovdje učinili nezaboravnim", kazala je Maymona Ndoye učenica iz Italije.

Oduševljeni historijom, ljudima, hranom, sretni su za svaku priliku kroz koju su naučili nešto novo. I da, u Sarajevo će sigurno opet doći.

Emotivan rastanak od srdačnih domaćina i dragih prijatelja zaista dokazuje da je projekt Erasmus+ i ovoga puta u potpunosti postigao svoj cilj - obogatio je mlade ljude i njihove nastavnike vrijednim znanjima i iskustvima te ih povezao trajnim prijateljstvom.

Događaj je završen dodjelom certifikata.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti