NOVI DATUM U NOVEMBRU

Treći put prolongiran referendum za opoziv Srđana Mandića

17.10.2023. 08:39 / Izvor: Akta.ba
mandić

Na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo donesena je odluka o prolongiranju referenduma za opoziv Mandića.

Na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo donesena je odluka o prolongiranju referenduma za opoziv trenutnog načelnika Srđana Mandića za 26. novembar, a na prijedlog NiP-ovog vijećnika Jasmina Ademovića. 

Kao razlog je navedeno da ponovo u utvrđenom roku nije bilo moguće pripremiti i organizovati neposredno tajno glasanje građana.

"Nažalost, ova odluka je bila iznuđena od strane načelnika koji već tri mjeseca opstruiše održavanje referenduma, ali većina u Općinskom vijeću je po četvrti put potvrdila šta misli o (ne)radu načelnika i omogućila građanima da svoj sud daju u ovom demokratskom činu", navode iz NIP-a Centar.

S druge strane iz Naše stranke kažu da zakon nije izričit u tom smislu i ne kaže eksplicitno da li je u izbornoj godini moguće ili ne organizovati vanredne izbore.

"Kreatori priče o opozivu, dakle NiP-ov općinski odbor u Centru, sa stalnim prolongiranjem opoziva žele nas dovesti u situaciju da se vanredni izbori ne mogu organizovati kako bi oni, nakon opoziva, pod uslovom da uspiju smijeniti načelnika Mandića, imenovali svog v. d. načelnika i gotovo godinu dana, do redovnih izbora, arčili novac građana kako im se prohtije", naveli su.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti