SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA UP KS

Suad Ećo: Taoci smo nekih većih nivoa vlasti, fokusirajmo se na poslovni ambijent

19.10.2023. 15:43 / Izvor: Akta.ba
poslodavaci

Sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo održana je danas u Sarajevu.

Sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo održana je danas u Sarajevu.

Teme o kojima se raspravljalo su obrazovanje odraslih i dualno obrazovanje KS, radna verzija trogodišnjeg Plana obrazovanja odraslih u KS, izvještaju sa sastanka delegacije poslodavaca održanih na temu reforme tržišta rada, pripremi za sastanak s premijerom KS, te inicijativi za izmjenu propisa kojima je uređeno pitanje dobivanja urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole za izgradnju poslovnih objekata u KS.

Suad Ećo, predsjednik Udruženja poslodavaca KS je tom prilikom govorio za portal Akta.ba i kazao da su sve ove tačke sa sjednice jako bitne za poslovni ambijent i poslovanje poslodavaca u KS.

Najprije se dotakao pitanja nedostatka radne snage, kazavši da se mnogo poslodavaca suočava sa ovim problemom, iako su nam zavodi za zapošljavanje puni.

"Mislimo da je ključna reforma koja se mora desiti reforma obrazovanja, kako srednjeg tako i visokog obrazovanja. Imali smo par sastanaka sa ministarstvom i podržali smo inicijativu o usvajanju zakona o dualnom obrazovanju i insistiramo da se taj zakon što prije donese i da se na neki način pokuša odgovoriti na ovaj problem kada je u pitanju zapošljavanje. Mnogo osoba se nalazi na Zavodu za zapošljavanje, a s druge strane poslodavci imaju problema s pronalaskom radnika i mislimo da je to nedopustivo. U narednom periodu se moraju usvojiti fiskalni zakoni kada je u pitanju rasterećenje poslodavaca, kako bi došlo do povećanja plaća, pa da to bude kao jedan od odgovora na odlazak mladne radne snage", rekao je Ećo.

URBANISTIČKE I GRAĐEVINSKE DOZVOLE

Dobijanje urbanističke i građevinske dozvole za mnoge u Kantonu predstavlja glavni problem, a Ećo ističe da je to posebno izraženo kada su u pitanju elektroenergetski objekti.

"Određen dio naših članica se u više navrata obraćao kada je u pitanju izdavanje urbanističke i građevinske dozvole, prije svega za elektroenergetske objekte. Mislim da je taj problem najviše izražen u KS, u drugim kantonima se takve procedure završe za nekih 60 dana, dok u KS to traje i do 6 mjeseci. Mislim da možemo pomoći kada su takve stvari u pitanju, i smatram da ukoliko bi se ubrzao proces izdavanja takvih dozvola, ne samo u energetskom sektoru, nego i ostalim građevinskim sektorima, da bismo postali pokretač jednog novog ciklusa investiranja i zapošljavanja u KS", kazao je Ećo.

Smatra da KS ima najveći potencijal, koji je neiskorišten sa strane poslodavaca.

Udruženje poslodavaca KS mnogo radi na unapređenju poslovnog ambijenta u kantonu i rješavanju ključnih problema, međutim često nalaze na prepreke.

"Mi smo putem našeg Ekonomsko - socijalnog vijeća dosta nekih tačaka davali na dnevni red, pokušavali smo da pokrenemo rješavanje nekih problema, međutim ti procesi kada dođu do javne rasprave, diskusije, Parlamenta idu jako sporo i definitivno smo taoci nekih većih nivoa vlasti, a primjer toga je između ostalog zakon o posredovanju u zapošljavanju", kaže Ećo.

PLATA OD HILJADU KM REALNA

Na set fiskalnih zakona u Federaciji BiH se čeka godinama. Tako bi došlo i do povećanja minimalne plaće na hiljadu KM, a Ećo smatra da je to realna plata.

"Uposlenici s razlogom očekuju povećanje plate i krajnje je vrijeme da se to usvoji. Mislim da je ta plata od hiljadu maraka realna, s obzirom na inflaciju i sve životne troškove. S druge strane, ni vlast se ne može ponašati kao da se njih ništa ne tiče, pa da ne dođe do rasterećanja kada je u pitanju stopa doprinosa. Ono što nas zabrinjava jeste skrivanje svih tih mjera, jer mi kao poslodavci se nalazimo u poziciji da trebamo u januaru zaključiti neke nove ugovore, dogovoriti nove projekte, a ne znamo šta će nas dočekati kad je u pitanju cijena rada. Vlada podhitno treba izaći u javnost sa podacima šta nas to očekuje od januara", smatra.

Za kraj poručuje da se kod kreiranja novih politika i formiranja nove vlade treba fokusirati na poslovni ambijent, nova zapošljavanja i nove investicije.

E.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti