TRŽIŠNA UTAKMICA

EOL Petrol i Aerodrom o curenju goriva: Netačne informacije zlonamjernih izvora

28.10.2023. 09:56 / Izvor: Akta.ba
rezervoar

Foto: Rezervoar EOL Petrola na Aerodromu

Navodi o curenju goriva nisu tačni. Radi o neutemeljenim i netačnim informacijama, koje se plasiraju od strane ili neprovjerenih ili zlonamjernih izvora.

"EOL Petrol nelegalno posluje na Sarajevskom aerodromu". "Rezervoar od 21.000 litara nema dozvole". "Iz rezervoara iscurilo gorivo koje može prouzrokovati ekološku katastrofu"! "EOL Petrol nema minimum uslova za snabdijevanje avio kompanija". "Aerodrom Sarajevo dao saglasnost da mogu koristiti usluge podugovarača" – informacije su koje danima redakcij Akta.ba portala šalju čitaoci.

Na pitanje o čemu se, tražili smo informaciju iz prve ruke, kompanije EOL Petrol. Tvrde da ništa nije tačno i da sve rade u skladu sa zakonom.

"Uvidom u javno dostupne podatke, možete pronaći sve potrebne informacije o skladištu - kapacitet, lokacija, legalnost istog. Za rad na Aerodromu potrebna je FERK licenca, a spisak izdatih licenca za veleprodaju i za skladištenje naftnih derivata javno dostupan", navode iz kompanije.

PRIJAVE I INSPEKCIJE

Dodaju da su u posljednja tri mjeseca imali niz anonimnih prijava i vrlo ugodno dočekali svaku od inspekcija koje su se uvjerile u to.

"Vrlo nam je važna ekologija, o tome ne pričamo već radimo. Sve naše pumpe imaju zatvoreni sistem isparavanja goriva, sve su u skladu sa direktivama EU, svi rezervoari su noviji od pet godina (a rezervoari koje koristi druga firma koja radi na Aerodromu su više od pedeset godina stari, jednoplašni itd.). Nedavno smo pustili u rad solarnu elektranu na jednoj od stanica i to je prva stanica koja je energetski neovisna u BiH", kažu iz EOL Petrola za Akta.ba i dodaju da im bezrazložna medijska pažnja nije potrebna.

"Mi smo domaća porodična firma koja već petnaest godina vrijedno radi na tržištu BiH, u realnom sektoru, te sve projekte dobijamo isključivo zbog mukotrpnog predanog rada svih uposlenika društva", ističu. 

aerodrom

U vezi sa navodnim curenjem goriva oglasili su se iz Aerodroma Sarajevo. Također tvrde da navodi nisu tačni, te da se radi o potpuno neutemeljenim i netačnim informacijama, koje se plasiraju od strane ili neprovjerenih ili zlonamjernih izvora, a koje imaju za cilj rušenje ugleda i reputacije Međunarodnog aerodroma Sarajevo. 

"Naime, trenutno u tanku koji je u vlasništvu kompanije EOL Petrol nema goriva, tako da nije moglo ni doći do curenja. Također, potpuno je pogrešna informacija o nelegalnom poslovanju kompanije EOL petrol d.o.o na Međunarodnom aerodromu Sarajevo", navode.

Podsjećaju da je Međunarodni aerodrom Sarajevo vlasnik okolinske i vodne dozvole, kojom je tačno propisano postupanje na lokalitetu Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te da posjeduju implementiran sistem okolinskog upravljanja ISO 14001 od 2010. godine.

"On nas obavezuje da štitimo okoliš u skladu sa rigoroznim zahtjevima standarda. Svi korisnici prostora MAS-a, pa tako i kompanija EOL Petrol d.o.o posluju u skladu sa potpisanim Ugovorom, kojim su se obavezali da će primjenjivati sve zahtjeve iz standarda i dozvola Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kako sa sigurnosnog aspekta tako i sa aspekta zaštite okoliša", ističu su iz Aerodroma. 

Navode da je poslovanje EOL Petrola na Međunarodnom aerodromu Sarajevo bilo i predmetom inspekcijskog nadzora, te je nalaz potpuno uredan. Za sve gore navedeno postoje dokazi.

KEROZIN IZ DVA SKLADIŠTA

Podsjećanja radi, sarajevski aerodrom se kerozinom snabdijeva iz dva skladišta. Prvo je skladiše kompanije Hifa Oil koja je prošle godine u kompleksu aerodroma sagradila skladište kerozina sa pratećim objektima - benzinskom pumpom, punionicom plina i autopraonicom. 

Njegovu su izgradnju pratili protesti građana, ali i istraga u Tužilaštvu KS.

Drugo skladište je kompanije EOP Petrol, ali se ono nalazi u Kaknju. Skladište kerozina kapaciteta od 300 tona, kako kažu u kompaniji izgrađeno je po najvećim sigurnosnim i evropskim standardima.

Kako bi osigurao sigurnije snabdijevanje avionskim gorivom, Aerodrom Sarajevo je potpisao ugovor sa još jednom kompanijom, odnosno EOl Petrolom u julu ove godine. Od tada kreće tržišna utakmica Hife i EOL-a. 

S.B.

saglasnost

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti