DUG OD 10 MILIONA KM

Kolektivni otkaz ljekara u Domu zdravlja Konjic: Ko će liječiti pacijente?

06.11.2023. 08:30 / Izvor: N1
BOLNICA

Više od 90% zaposlenih Doma zdravlja Konjic u petak su podnijeli kolektivni otkaz.

Više od 90% zaposlenih Doma zdravlja Konjic u petak su podnijeli kolektivni otkaz. Razlog su neisplaćene plate. No, to je samo vrh ledenog brijega.

Ali, pacijenti ni danas nisu uskraćeni za zdravstvenu uslugu. Uprkos svim problemima, ljekari nastoje odgovoriti na najhitnije zahtjeve i intervencije.

No, ukoliko se situacija u narednih mjesec dana ne riješi, moglo bi doći do potpunog kolapsa sistema primarne zdravstvene zaštite. Osim što nisu primili četiri plate, ljekari i medicinsko osoblje suočeni i sa nedostatkom osnovnih sredstava za rad.

"Dobila sam informacije da platu neću dobiti do prvog mjeseca 2024.godine, na osnovu svega toga mogu reći da su uslovi zaista loši, da je situacija alarmantna", kaže nam Amira Hodžić, ljekarka u ovoj ustanovi.

"Sramota za naš grad, za čitav kanton. Da im kažem da mi se javilo mnogo mojih prijatelja, koji će nam natočiti gorivo u sanitet, kupiće nam materijal", ističe medicinski tehničar, Edi Belić.

DUG PORESKOJ UPRAVI FBiH 10 MILIONA I 700 HILJADA KM

Godinama se zaposlenima ne uplaćuju ni doprinosi, pa je dug Doma zdravlja federalnoj Poreskoj upravi oko 10 miliona i 700 hiljada KM. Bez uračunatih kamata. Zaposleni očekuju dugoročno rješenje, a to je finansijska konsolidacija za koju je već urađen program. Ukoliko bude odbijen, posljedice će biti velike, navodi Džana Boloban, predsjednica Sindikata Doma zdravlja Konjic i dodaje:

"U slučaju da ne bude riješena, da veće instance se ne sastanu i ne riješe naš problem, dolazi do totalne blokade Doma zdravlja Konjic od Porezne uprave FBiH. U slučaju da dođe do blokade, sva tranša koju mi dobijamo od HNK, će biti usmjerena na tu blokadu, na plaćanje dugova, tako da nam se dugoročno neće moći isplatiti plate".

AGONIJU PROŽIVLJAVA SVIH 140 ZAPOSLENIH

Već sedmu godinu Hidajeta Trešnjo radi kao spremačica. Kaže da se svakog dana ponada da će biti bolje, ali iskustvo joj pokazuje da sve ‘ide’ nizbrdo.

"Ne znam, svi smo u istoj agoniji, svi smo u istim problemima. Ali radimo isto kao da svaki mjesec primamo plate redovno, tako da pacijenti ne bi osjetili. Vjeruj mi da je teško, ali nekako se opet borimo da nikom ništa ne fali, da to sve nešto fercera, iako smo u ovakvim uslovima. Šta da vam kažem, grozno je, grozno", kaže Hidajeta.

GRAĐANI NISU IZNENAĐENI

Da problem nije nastao juče, nego da traje već duži niz godina, svjesni su i građani Konjica, koji kažu da će upravo oni najviše ispaštati:

"Građani tu ispaštaju i ispaštaće i to je u nas uobičajeno. Grad Konjic je lijep i fin, ali da tako urade od Doma zdravlja i bolnice to je za osudu", kaže nam jedan građanin.

"Koliko znam bolnica nema problema, Dom zdravlja ima, ali može se naći tu formula, ima dovoljno potencijala, sredstava i budžetskih sredstava da se to riješi. Nije mi jasno zbog čega to ne rješavaju", poručuje drugi sagovornik.

Prije dva dana Skupština HNK usvojila je rebalans budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja, prema kom su tri miliona KM planirana za domove zdravlja. U slučaju Konjica to bi značilo isplatu jedne plate. Direktor Doma zdravlja Konjic, Džemal Hajduk kaže da to nije sistemsko rješenje i dodaje:

"To nije nikakvo sistemsko rješenje, to nas vodi u slične probleme u narednoj godini, isto pred kraj godine. Na sastanku u ponedjeljak gdje smo se sastali direktori domova zdravlja HNK, nekako je naglasak bio na način poslovanja u budućnosti, jer ako bi ostale ovakve tranše ili neke naznaka minimalnog poslovanja, ja stvarno ne vidim svrhu potpisivanja novog ugovora sa Zavodom, jer to nas nigdje ne vodi. Samo nas vodi u neku agoniju."

Ukoliko se zahtjev ljekara ne ispuni, ovo će značiti potpuni kolaps zdravstva u Konjicu i zatvorena vrata Doma zdravlja za oko 20 hiljada građana ove opštine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti