Pokazali nezadovoljstvo

Prosvjedna šetnja zdravstvenih radnika HNŽ-a: Tražimo da ova agonija prestane

06.11.2023. 12:46 / Izvor: Fena
skb mostar

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanske županije prosvjednom su šetnjom kroz Mostar ponovno izrazili svoje nezadovoljstvo.

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanske županije prosvjednom su šetnjom kroz Mostar ponovno izrazili svoje nezadovoljstvo. Kako su kazali, traže potpisivanje novog Kolektivnog ugovora, povećanje plaće za 30 posto i bolje uvjete na radnim mjestima, a zbog toga su prošloga tjedna stupili u generalni štrajk.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić rekao je da su se u petak, na sastanku s predstavnicima županijske vlade, dogovorili kako će unutar dvadeset dana potpisati Kolektivni ugovor.

"Dogovor je bio da Sindikat dostavi svoj prijedlog sporazuma, odnosno protokol o pregovaranju, što smo i učinili. Premijer (Nevenko) Herceg je rekao da će s našim dostavljanjem protokola danas tijekom dana sazvati hitnu telefonsku sjednicu Vlade na kojoj će to biti usvojeno i da će već ovaj tjedan dogovoriti prvi sastanak, u srijedu ili četvrtak. Na sastanku bismo se trebali dogovoriti o stavkama i zaključenju Kolektivnog ugovora. Tu tražimo povećanje plaća i druge nematerijalne stvari koje se odnose na uvjete zdravstvu na radnim mjestima", pojasnio je Anić.

Rekao je da su prvi prijedlog koji im je Vlada uputila odmah odbili jer bi se, prema tekstu toga prijedloga, vratili na početak, a generalni štrajk morao bi biti obustavljen.

Unatoč obećanju Vlade da bi se sve moglo riješiti kroz dvadesetak dana, Dalibor Vuković je, uime Pregovaračkog tima sindikata SKB-a Mostar, rekao kako su još uvijek na oprezu.

"Današnji prosvjed zdravstvenih radnika je oprez za sve ono što smo prije doživjeli od ove Vlade. Pozdravit ćemo svaki korak Vlade ukoliko on bude iskren, kako je premijer rekao, i ukoliko se za dvadesetak dana steknu uvjeti za potpisivanje Kolektivnog ugovora. U ovom trenutku, štrajk se odvija u punom kapacitetu", naglasio je on.

Vuković je podsjetio da posljednjih dana ogroman broj pacijenata nije mogao dobiti svoje zdravstvene usluge.

"Žao nam je i još jednom im poručujemo da se strpe. Od Vlade očekujem da odmah nakon današnjeg potpisivanja, nadamo se, protokola o pregovaranju, sjednemo za stol i dogovorimo Kolektivni ugovor, a kako bi ova agonija napokon prestala", rekao je on.

Napomenuo je da je generalni štrajk, odnosno potpuna obustava rada, najstroža mjera koju im zakon dozvoljava.

"Zar od toga može biti išta strašnije? Nadam se da nećemo ponovno morati instalirati šatorsko naselje ispred zgrade Vlade i da nećemo morati ovdje kampirati. U ovom trenutku, štrajk je najteža kazna Vladi HNŽ-a za šest mjeseci kako nisu reagirali na naš dopis. Strašnije od toga može biti kamp koji bismo odmah instalirali ukoliko ne bude pomaka u pregovorima", otkrio je Vuković.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti