Ekonomska kategorija

Minimalac nije tema za političke igre

07.11.2023. 08:31 / Izvor: Glas Srpske
Plata

Najniža plata mora biti ekonomska kategorija, a nikako politička igra, poručio je jučer predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić.

Najniža plata mora biti ekonomska kategorija, a nikako politička igra, poručio je jučer u izjavi za “Glas Srpske” predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić.

"Svako igranje najnižom platom može napraviti ozbiljne posljedice. Dakle, treba izračunati šta je i koliko treba da iznosi minimalac, a ne igrati se tom računicom određivanja plata, kao što se to trenutno radi", naglasio je Trivić.

Poručio je i da ako Vlada RS ima određeni iznos novca koji želi da podijeli radnicima, to treba i da uradi.

"Svako direktno miješanje politike u politiku određivanja plata u preduzećima može dovesti do katastrofalnih posljedica. Znamo da se kod nas jedva krpi budžet Republike Srpske i teško sastavlja kraj sa krajem. Politika ima pravo da donesi odluke i da za njih snosi posljedice, kako pozitivne, tako i negativne", poručio je Trivić.

Kazao je da je nemoguće sprovesti i poresko rasterećenje da bi se stiglo do minimalca od 1.050 maraka.

"Ne znam da postoji ta varijanta, volio bih da mi neko pokaže. Firme imaju u budžetu određeno koliko mogu da daju na platu i to je to", zaključio je Trivić podsjećajući da je nedavno sličan stav iznio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je u nedjelju rekao da vlast u Srbiji vodi računa kako raste minimalna zarada.

"To neki mali mogu da se igraju time, ali posle plate visoku cenu. Mi radimo na ekonomski čistim parametrima, zato je MMF rekao da jedino Srbija odlično stoji. Nećemo na političkoj ravni da povećavamo prihode. To je nemoguće, mora biti zasnovano na ekonomskim parametrima", rekao je Vučić.

Savez sindikata Republike Srpske saopštio je da je prihvatljiv prijedlog predsjednika Republike Milorada Dodika da najniža plata u 2024. godini iznosi 1.050 KM, ističući da to predstavlja dobru mjeru i realan osnov za povećanje svih plata u Srpskoj.

Iz Saveza sindikata očekuju da Vlada Republike Srpske prihvati prijedlog predsjednika Republike i ocjenjuju da korist od povećanja najniže plate mogu imati svi - i radnici i ekonomija.

"Povećanje najniže plate je jedna od mjera kojom Republika Srpska može da kontroliše inflaciju na ovim prostorima, odnosno očuva potrošnju i bitno utiče na opredjeljenje radnika da ostanu u Republici Srpskoj", navedeno je u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti