NAKON SMAJIĆEVE IZJAVE

Helez tvrdi: U potpunosti nadgledamo nebo i to prvi put u historiji

09.11.2023. 17:01 / Izvor: Fena
HELEZ

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez izjavio je danas u Sarajevu da prvi put u historiji Bosne i Hercegovine imamo nadzor neba.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez izjavio je danas u Sarajevu da prvi put u historiji Bosne i Hercegovine imamo nadzor neba.

"Svaki avion, svaka letjelica bilo koje vrste koja uđe u BiH, mi u Ministarstvu odbrane, u našem Centru vidimo to i u potpunosti nadgledamo nebo", istaknuo je Helez.

On je ovo kazao odgovarajući na novinarsko pitanje da prokomentira izjavu delegata u Domu naroda PSBiH Džemala Smajića da "ne kontrolišemo svoje nebo i time ne ostvarujemo svoj puni suverenitet u vazdušnom prostoru“.      

"Da ne bi bilo Smajić rekao nešto, ministar Helez ili ministar Forto rekli nešto drugo, pozivam vas da dođete u naš Centar i da to sve skupa pogledamo", kazao je Helez.

Dodao je da su u fazi dogovora sa Sjedinjenim Američkim Državama, "da dobijemo dva primarna radara, koji su jako skupi i da u potpunosti kontrolišemo svu sliku neba, nevezano za civilne radare".

Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto je kazao da Smajić i "svi koji pominju ovu temu kao neku kontraverznu temu u BiH" javnost zbunjuju time što ne pojašnjavaju šta je civilna kontrola neba, a šta je vojna kontrola neba.

"Stalno se pominje suverenitet, narušavanje suvereniteta, kontrola neba itd. Za suverenitet neba je zaduženo Ministarstvo odbrane. Upravo je ministar Helez rekao kako, po prvi put, od jučer Ministarstvo odbrane potpuno kontroliše, ima punu sliku u razmjeni informacija sa svim civilnim i vojnim radarima koji pokrivaju naše nebo", naveo je Forto.

Suštinski, dodao je on, civilna agencija koja radi kontrolu našeg neba, to je BHANSA, od jučer po prvi pit razmjenjuje sa Oružanim snagama sve što je potrebno da se zna o tome kako se, ko se i šta kreće na našem nebu.

"Što se tiče civilnog pokrivanja i priče kako mi plaćamo Hrvatskoj i Srbiji za pokrivanje, to je stvar koja se zove civilna kontrola, koja je potpuno koordinisana sa Eurokontorlom koji je u Briselu", kazao je Forto.

Dodao je da će, kako je obaviješten, u narednom periodu BHANSA, koja je nezavisna agencija, u naredne tri do pet godina minimalno 15 miliona KM uložiti u dodatnu radarsku infrastrukturu kako bi se dodatno pokrilo nebo i onda "kako bi, ako ima nekih džepova koje trenutno pokrivaju neki radari iz susjednih država, što je potpuno normalna praksa, kako bi se onda i to pokrilo".

"Ne mogu da vjerujem da se pravi tema od ovoga", naveo je Forto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti