Prezentiran projekt o povećanje konkurentnosti u sektoru poljoprivrede

10.11.2023. 09:26 / Izvor: Akta.ba
POLJOPRIVREDA

Tokom sastanka predstavljeni su potencijali i potrebe za navodnjavanjem općine.

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te izaslanstvo Svjetske banke s predstavnicima FAO-a posjetili su u četvrtak općinu Čitluk kako bi predstavnicima lokalne vlasti, predstavnicima javnih poduzeća i poljoprivrednim proizvođačima prezentirali projekt koji ima za cilj povećanje konkurentnosti u sektoru poljoprivrede i za koji je uskoro planirano objavljivanje javnog poziva.

S navedenim projektom i javnim pozivom predstavnici Ministarstva i Svjetske banke upoznat će predstavnike svih lokalnih zajednica, koje su ranije iskazivale interes za segment navodnjavanja poljoprivrednih površina u njihovim lokalnim zajednicama, a prezentacija projekta je održana u Općini Čitluk, uz posjet potencijalnim lokacijama.

Direktor Ureda za implementaciju projekata u poljoprivredi i šumarstvu u okviru Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  Alojz Dunđer kazao je kako je predviđeno planirane sastanke s predstavnicima lokalnih vlasti održati tokom ovog i do sredine sljedeće sedmice te se osvrnuo na održani sastanak.

''Završen je proces ratifikacije projekta koji nosi naziv 'Projekt konkurentnosti u sektoru poljoprivrede u BiH', koji financira Svjetska banka za obnovu i razvoj kao članica grupacije Svjetske banke i u tijeku je finalizacija, otvaranje računa, polaganje inicijalnih depozita i samim time se stvaraju pretpostavke i preduvjeti za početak procesa odabira lokaliteta za navodnjavanje. U tom kontekstu će Ministarstvo objaviti Javni poziv i u tom javnom pozivu će biti utvrđena dokumentacija koju svaka pojedina općina treba dostaviti za potencijalnu aplikaciju. Javnim pozivom bit će utvrđena struktura i sadržaj dokumenata te smo mi navedeno prezentirali predstavnicima lokalnih vlasti i razgovarali s njima o potencijalnim područjima koja su zanimljiva na području Čitluka'', kazao nam je Dunđer.

Tokom sastanka načelnik općine Čitluk Marin Radišić, predstavnici javnih poduzeća, poljoprivredni proizvođači i ostali predstavili su potencijale i potrebe za navodnjavanjem na području općine Čitluk.

''Dobili smo dosta korisnih povratnih informacija od strane gospodarstvenika i lokalne zajednice kada su pitanju potencijalne područja za navodnjavanje. Obići ćemo teren i na terenu se uvjeriti u stvarno stanje. Cijeli proces će se nastaviti na način da će, po našoj procjeni, početkom ovog ili početkom idućeg mjeseca biti organiziran Javni poziv, ostaviti će se razumno vrijeme da se aplikacije popune i dostave, nakon čega će aplikacije biti predmet analize od strane Povjerenstva i naša je procjena da će do kraja veljače već biti odabrani potencijalni lokaliteti za navodnjavanje na području Federacije B", pojasnio je Dunđer.

Po njegovim riječima, cjelokupan finansijski paket iznosi približno 25 miliona KM, i  procjena je da će od deset do petnaest područja u FBiH biti izabrano za navodnjavanje.

''Kada govorimo o odabiru područja ono podrazumijeva sanaciju i rekonstrukciju postojećih sustava za navodnjavanje ili izgradnju novih'', zaključio je Dunđer, objavila je Općina Čitluk.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti