Ji Ping: Kina podržava ulazak BiH u EU, ali i više saradnje sa Kinom

15.11.2023. 08:36 / Izvor: Akta.ba
pojas i put

Kina je spremna da se poveže sa svim inicijativama i planovima i zajednički istražuje korisnu saradnju.

Kina je spremna da se poveže sa svim inicijativama i planovima i zajednički istražuje korisnu saradnju. Izjavio je ovo ambasador Narodne Republike Kine u BiH, Ji Ping, na forumu “Kafa i čaj” na temu “Visokokvalitetna saradnja u okviru Inicijative Pojas i put i saradnja Kine i BiH”. Ovaj forum, sedmi po redu, održao se u Sarajevu, u organizaciji Udruženja prijateljstva između BiH i Kine, uz učešće specijalnih gostiju sa Kineske akademije društvenih nauka (CASS) i predstavnika stručne i zainteresirane akademske zajednice.

Ambasador Ji je spomenuo je plan "Global Gateway" koji je predložila Evropska unija i koji se, tvrdi Ji, može uskladiti sa inicijativom "Pojas i Put", a Plan ekonomskog rasta Zapadnog Balkana može se uskladiti sa saradnjom između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

"Time se daju mogućnosti da sve strane u potpunosti iskoriste svoje prednosti kako bi formirali novi obrazac trodimenzionalne i raznolike saradnje, te kako bi zajednički pomogli zemljama Zapadnog Brazila ubrzati izgradnju transportne i energetske infrastrukture i digitalnu transformaciju", rekao je Ji, pocrtavši da Kina podržava dalje integracije BiH u Evropsku uniju, ali i više saradnje BiH sa Kinom.

Prisutnima se obratio i Tian Dewen, zamjenik direktora Instituta za ruske, istočnoevropske i centralnoazijske studije pri CASS-u, koji je govorio u kontekstu Trećeg foruma Inicijative “Pojas i put” za međunarodnu saradnju koji se u oktobru održao u Pekingu, uz prisustvo najviših dužnosnika 151 države i 41 međunarodne organizacije, uz potpisane ugovore u vrijednosti 97,2 milijarde američkih dolara. Tian je rekao kako će ključni kineski stav ostati isti, a to je da svaka država ima svoja unutrašnja pitanja u čije rješavanje se Kina ne miješa, te da je “Pojas i put” donio mnogo toga pozitivnog za sve učesnike, i ne samo u materijalnom smislu, kroz razvoj projekata.

"Mi smo uvjereni da Kina može pomoći BiH da se razvija", rekao je Tian.

Albin Muslić, zamjenik predsjedavajućeg Grupe za Aziju u Parlamentarnoj skupštini BiH, boravio je u okviru ove parlamentarne grupe u Kini tokom Trećeg foruma, o čemu je javnost u BiH bila obavještena. Muslić je danas rekao da se pozitivne strane te posjete vide.

"Nama su se već javili brojni privrednici koji su se raspitivali o načinima kako se mogu uključiti u Inicijativu 'Pojas i put' kako bi se okoristili o ovu saradnju", rekao je Muslić.

Danijela Mrda, direktorica Arhiva BiH, koja je predvodila jednu drugu delegaciju iz BiH u posjeti Kini u oktobru, također je prenijela svoja iskustva, kao i čvrsto uvjerenje da postoji mogućnost za unapređenje ekonomskih odnosa.

"Svijet se mijenja nevjerovatnom brzinom, i potrebno je da mi to prepoznamo", rekla je Mrda.

Učesnici su govorili o pozitivnim primjerima saradnje dvije države, kao što je bezvizni režim koji je donio veliki broj turista u BiH, kao i projekte koji se tiču infrastrukture i energetike, a nezaobilazne su bile i aktuelne teme u vezi sa kineskom pozicijom u međunarodnim odnosima.

O svojim iskustvima sa puta u Kini govorio je i Faruk Borić, predsjednik Udruženja prijateljstva koje je i organizator foruma “Kafa i čaj”. Borić je istakao da je napredak Kine vidljiv i nezaustavljiv, što BiH treba iskoristiti u narednoj deceniji u kojoj se očekuje razvoj digitalnog i zelenog “Pojasa i puta”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti