TEF Blended Skills Competition

Učenici iz BiH učestvovali na gastronomskom takmičenju u Portugalu

24.11.2023. 15:15 / Izvor: Akta.ba
Takmičenje
OTVORI GALERIJU

Održano je takmičenje u gastronomskim vještinama u gradu Fatima u Portugalu.

U sklopu projekta TEF (Tourism Education Future), čiji je partner IUS-ov centar za cjeloživotno učenje -  IUS Life, zajedno sa institucijama iz 7 zemalja članica EU, održano je takmičenje u gastronomskim vještinama u gradu Fatima u Portugalu.

Takmičenje pod nazivom TEF Blended Skills Competition počelo je početkom novembra u onlajn formatu, a finalno takmičenje održano je od 13.11. do 16.11.2023. godine u organizaciji institucije domaćina Insignare, Qurem, Portugal. Učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Sarajeva Elma Hodžić, Ajdin Mešinović i Kemal Velić zajedno sa svojim mentorom Harisom Bidževićem bili su članovi transnacionalnih takmičarskih timova sa učenicima iz Italije i Portugala. Tokom online dijela takmičenja, studenti takmičari su interaktivnim pristupom predstavili svoje nacionalne i regionalne kuhinje.

Tema finalnog takmičenja bila je mediteranska kuhinja, a jedan od glavnih kriterija ocjenjivanja, pored okusa jela i kreativnosti, bilo je redukcija otpada tokom pripreme obroka.

Prvo mjesto osvojila je ekipa Ajdina Mešinovića za vegetarijansko predjelo The Smell of Autumn, drugo mjesto osvojila je ekipa Elme Hodžić sa poslasticom Canolli Candel of Fatima i treće mjesto osvojila je ekipa Kemala Velića sa glavno jelo Better Chefs chicken rol.

Čestitamo našim vrijednim učenicima na izuzetnom uspjehu!

Ovo takmičenje je bila još jedna prilika da se naša kulinarska tradicija predstavi na najbolji mogući način.

TEF (Tourism Education Future) projekat ima za cilj da unese inovacije u stručno/strukovno obrazovanje u sektoru turizma kroz različite aktivnosti namijenjene studentima, nastavnicima i trenerima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti