Tvrde da se politika umiješala

Glumci nezadovoljni konkursnom procedurom u Narodnom pozorištu Tuzla

30.11.2023. 08:20 / Izvor: N1
Tuzla

Četvero tuzlanskih glumaca uputilo je otvoreno pismo medijima te adresiralo ga i na nekoliko institucija.

Četvero tuzlanskih glumaca uputilo je otvoreno pismo medijima te adresiralo ga i na nekoliko institucija, a zbog nezadovoljstva konkursnom procedurom u Narodnom pozorištu Tuzla. Glumci tvrde da se politika umiješala i da zakon nije ispoštovan.

Konkursna procedura, način obavještavanja o literaturi koju treba spremiti za psimeni ispit, test općeg znanja koji se pretvorio u intervju od deset pitanja koja se boduju, pismeni ispit bez nadzora, neke su od zamjerki glumaca.

“Usmeni ispit trebao se sastojati od deset pitanja. Ja nisam dobio deset pitanja, deset pitanja je ocijenjeno. Ne znam gdje su mi pobjegla ostala pitanja”, kazao je Hasan Sušić.

“Praktični dio je apsolutno izostao iz ovog konkursa. Smatramo da je za glumca to izuzetno bitno, da pokaže svoje kvalitete i glumačke sposobnosti”, kaže Luka Spasojević.

Glumci nisu zadovoljni ni ponašanjem pojedinih članova komisije pred kojom su polagali.

“Druga stvar je što su i pitanja na usmenom ispitu sastojala se od političkog mišljenja, nametanja mišljenja, ispravku svog mišljenja i što je mene dovodilo u situaciju da se u jednom trenutku izgubim i ne znam kako nastaviti dalje”, kaže Sušić.

“Pa, ne znam koliko smo svi imali iste šanse jer jedna od kandidata koji je prošao na konkursu, izitetno je politički aktivan. I samim tim se dovodi ta cijela transparanetnost konkursa u pitanje”, dodaje Spasojević.

Posebnu sumnju stavljaju na znatnu razliku između broja bodova troje najbolje rangiranih glumaca. Sve ove navode, dirtektor tuzlanskog pozorišta nije želio komentarisati jer Upravni odbor treba razmatrati žalbu.

“Bilo kakvo komentarisanje postupka koji još uvijek traje, po meni, predstavlja jedan pritisak na sam proces i jako je teško nakon medijskog pritiska i Upravnom odboru da donosi odluku, lišen uticaja svega onoga o čemu se prethodnih dana govori u medijima”, kazao je Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Oni koji su pokrenuli ovu priču, tvrde da samo traže da zakon bude isti za sve.

“Mi lično nemamo problem ni skim, niti su ovdje zahtjevi: De, nas zaposlite. Nego da se provede konkursna procedura transparentno i zakonski i da se uzme u obzir ono sve što radimo”, kazao je Sušić.

“Mi se samo pozivamo na zakonitosti i da to sve bude legalno. Mi nemamo lično problem ni sa jednom osobom, samo imamo problem što se umiješala politika i što se nisu pratila zakonske prakse”, kaže Spasojević.

Posljedni konkurs u ovoj ustanovi bio je prije desetak godina, a kada će biti sljedeći, ne zna se jer o tome odlučuju osnivači Narodnog pozorišta Tuzla, odnosno, grad i kanton.

Epilog ovog događaja znat će se nakon odluke Upravnog odbora koji odlučuje o žalbi. Nakon toga će biti poznato je li konkurs bio regularan ili je sve bila samo dobra gluma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti