Dani digitalnih konskultacija

Mala i srednja preduzeća iz BiH korak bliže digitalnom uspjehu

03.12.2023. 10:52 / Izvor: Fena
Dani digitalnih konsultacija

Dvodnevni finalni modul Dana digitalnih konsultacija "Collaborathon 2023" uspješno je zaključen poslovnim sastancima.

Dvodnevni finalni modul Dana digitalnih konsultacija "Collaborathon 2023” uspješno je zaključen poslovnim sastancima odabranih malih i srednjih preduzeća (MSP) s predstavnicima IT zajednice. Devet izuzetno motivisanih MSP su se predstavila IT kompanijama i drugim pružaocima usluga naprednih tehnologija s konkretnim prijedlozima unapređenja poslovanja putem digitalizacije na kojima su u proteklom periodu radili uz mentorsku podršku.

Kroz kratke B2B sastanke s IT firmama MSP su predstavili svoje koncepte razvoja te su se konsultovali na različite digitalne teme.

Programska direktorica GIZ-a Eva Näher istakla je kako su inovacija i digitalizacija važni aspekti za budući razvoj preduzeća, i da ih čine konkurentnijim i održivijim.

"U prošlosti smo vidjeli da preduzeća često imaju poteškoća da objasne svoje potrebe vezane za digitalnu tranformaciju, te kakva su im tačno IT rješenja potrebna. Upravo tako se rodila ideja Collaborathona, budući da smo nastojali povezati preduzeća i pružatelje IT usluga kako bismo razgovarali o teškoćama s kojima se suočavaju i kako bismo pronašli pravo rješenje, prilagođeno njihovim specifičnim potrebama. Preduzeća koja su uključena dolaze iz različitih sektora kao što su logistički, metaloprerađivački, sektor prerade hrane i svima je potrebna digitalizacija kako bi bolje poslovala, poboljšala kvalitetu te širila poslovanje i rasla, za što im su im potrebna adekvatna rješenja. Fokus na digitalnim i zelenim rješenjima u skladu je s digitalnom i zelenom agendom EU za Zapadni Balkan što kroz ovaj projekat, kojeg sufinansiraju Evropska unija i vlada Savezne Republike Njemačke podržavamo, kako bi preduzeća bila spremna da takva rješenja i uvedu", objasnila je Näher. 

Collaborathon 2023. jasno pokazuje kako digitalna transformacija može pomoći malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini da unaprijede svoje poslovanje, povećaju konkurentnost i otvore nove mogućnosti za rast i razvoj.

Adna Jahjaefendić iz Tvornice tehnološke opreme Sarajevo objasnila je kako su u njenom preduzeću uvidjeli potrebu daljnje digitalizacije njihove proizvodnje.

"Za proizvodnu firmu proces digitalizacije je jako kompleksan, jer postoji mnoštvo sektora koje treba povezati, te pažljivo treba izabrati sistem za praćenje proizvodnje. Sretna sam što je neko okupio digitalne stručnjake koji putem ovog događaja pomažu da sistematično pristupimo razradi digitalizacije. Imali smo priliku i razgovarati s IT firmama koje nam i nakon prezentacija pomažu da nađemo pravo rješenje koje će olakšati naš svakodnevni rad", dodala je.

Ciljevi Collaborathona su podizanje svijesti o mogućnostima digitalizacije i razvijanje inovativnog duha malih i srednjih preduzeća u BiH. Posebno je strukturiran kako bi pružio učesnicima najbolje iskustvo mentorstva i praktičnog rada. Događaj se sastoji od tri modula, uključujući uvodni webinar koji je omogućio učesnicima upoznavanje sa svim aspektima Collaborathona, planiranim aktivnostima i radnim materijalima.

Uslijedio je radni modul koji je trajao tri dana, gdje su učesnici konkretno radili na razradi svojih projekata digitalne transformacije uz pomoć stručnjaka za digitalizaciju te virtuelne digitalne konsultacije i mentorstvo između učesnika i stručnjaka za digitalizaciju.

Branko Vasiljević, konsultant iz oblasti digitalne transformacije ocijenio je Collaborathon kao vrlo dobru inicijativu kojom se preduzeća motivišu da se uključe u proces digitalne transformacije, ističući inovativnu koncepciju tri modula.

"To je jedinstveno za naše tržište, jer često se primijeti da preduzeća imaju određenu odbojnost prema digitalnoj transformaciji, što je najčešće strah od nepoznatog, a to ovaj događaj upravo adresira na vrlo dobar način. Zadovoljstvo je vidjeti kako su preduzeća napredovala od našeg prvog susreta do danas i da sada tačno znaju šta im treba kako bi unaprijedila svoje poslovanje ", naglasio je.

Lejla Gurbeta Pokvić, direktorica Verlab Instituta predstavila je pilot projekat Centra za digitalnu transformaciju u Sarajevu kroz koji podržavaju deset preduzeća s kojima će raditi na izradi projekata implementacije digitalne strategije, te sufinasirati projekte kao i sam proces digitalizacije čiji će se efekti vidjeti nakon šest mjeseci rada.

Predsjednica Udruženja za digitalnu transformaciju (UDT) u BiH Amra Alagić istakla je zadovoljstvo partnerstvom koje traje već treću godinu te navela kako je fascinirana prezentacijama uključenih preduzeća koja su odlučila napraviti digitalni iskorak, pri čemu će im i resursi UDT u BiH biti na raspolaganju.  

Collaborathon se organizira u okviru projekta Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME, kojeg sufinansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke (BMZ). Projekat ima za cilj jačanje ekosistema digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u BiH a provide ga GIZ i EBRD, saopćili su organizatori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti